НАТО и ЕС за стрелбата в Орландо: Това е трагедия за целия свят

"Терорът и омразата няма да променят това, което сме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод нападението в нощен клуб в Орландо, редаде БТВ.

Решително осъждам ужасната стрелба и скърбя с близките на загиналите, с общността на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните, добавя той в писмено изявление.

НАТО е обединена в борбата срещу тероризма и в защитата на нашите отворени общества, допълва Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Федерика Могерини определя стрелбата в Орландо като "ужасно нападение" и "трагедия" не само за американците, но и за целия свят, подобно на всички останали кръвопролития, причинени заради вярата, сексуалната ориентация и убежденията на жертвите. Съпричастни сме с американците, особено с обществото на сексуално различните, взето на прицел при това нападение от омраза, допълва Могерини, цитирана от БТА.

ЕС е решен да продължи сътрудничеството със службите на всички равнища. Споделяме общите ценности на равенството и недискриминацията. Заедно ще продължим да насърчаваме и защитаваме тези ценности, заявява Могерини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят