Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Какво изчислява най-новият радар на КАТ?

Гръцки депутати са получили писма със смъртни заплахи, ако гласуват за съставно название на Македония

Петимата по-тежко пострадали българи от катастрофата в Египет са в частна болница в Хургада

Иззеха автомобила, в който се е возила Юлия Скрипал

Доналд Тръмп подкрепи смъртни присъди за наркодилърите

Южна Корея и САЩ заявиха, че ще възобновят съвместните военни учения

Двуседмична кастрационна кампания стартират от „Четири лапи“

От утре до края на следващата седмица 5-членен екип на фондация „Четири лапи“ ще работи за намаляване на популацията от безстопанствени животни в гр. Кюстендил и околните села.

За трети път от най-голямата организация за защита на животните у нас изпращат свои представители в Града на черешите, като при предишните две кастрационни кампании през 2010 и 2012 г. бяха обработени 594 животни. Този път се предвижда да бъдат заловени, кастрирани, ваксинирани против бяс, обезпаразитени и върнати обратно по местата им около 200 кучета и котки.

Кучетата ще бъдат маркирани със синя ушна марка и ще имат поставен микрочип, съгласно изискванията на българското законодателство, а кастрираните котки ще могат да бъдат разпознати по изрязаното връхче на едното ухо и татуировъчния номер на другото.

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, Кюстендил е една от малкото общини в страната, които имат последователна политика за намаляване на бездомните животни чрез масова кастрация на скитащите кучета. Резултатите обаче биха могли да бъдат далеч по-добри ако такава имаше във всяка една община в областта:

„Нито една съседна на Кюстендил община не прави дори елементарни усилия за прилагане на законовите изисквания и това неминуемо се отразява на ситуацията в Кюстендил – постоянно има информация за нови изоставени животни в града, нерядко в резултат на т. нар. кучешки туризъм. Подобна е ситуацията и в почти всички общини в Югозападна България. Докато не бъде намерен ефективен механизъм за санкциониране на безотговорните собственици на домашни любимци и бездействащи кметове на населени места, които допринасят за притока на нови животни от дома към улицата, няма да можем да постигнем желания дългосрочен резултат.“

Екипът на „Четири лапи“ се състои от двама ветеринарни лекари, един асистент и двама хващачи на животни. Животните ще бъдат оперирани в амбулаторията на общинския приют в месността Главни рид, до с. Радловци.

През първата седмица от проекта ще бъдат залавяни основно кучета от ромската махала, която традиционно е един от източниците на нови безстопанствени животни, а през втората по график ще бъдат обработвани животни от близките села Соволяно, Драговищица, Шишковци, Копиловци, Коньово, Жиленци и Слокощица.

Гражданите, които се грижат за бездомни или дворни животни и искат те да бъдат кастрирани, както и онези, които не могат да си позволят да заплатят за операцията на своя домашен любимец, ще могат да се възползват безплатно от услугите на екипа на „Четири лапи“ и да запишат час за операция на тел. 0888 00 23 85.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.