Издирват злосторник нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Двуседмична кастрационна кампания стартират от „Четири лапи“

От утре до края на следващата седмица 5-членен екип на фондация „Четири лапи“ ще работи за намаляване на популацията от безстопанствени животни в гр. Кюстендил и околните села.

За трети път от най-голямата организация за защита на животните у нас изпращат свои представители в Града на черешите, като при предишните две кастрационни кампании през 2010 и 2012 г. бяха обработени 594 животни. Този път се предвижда да бъдат заловени, кастрирани, ваксинирани против бяс, обезпаразитени и върнати обратно по местата им около 200 кучета и котки.

Кучетата ще бъдат маркирани със синя ушна марка и ще имат поставен микрочип, съгласно изискванията на българското законодателство, а кастрираните котки ще могат да бъдат разпознати по изрязаното връхче на едното ухо и татуировъчния номер на другото.

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, Кюстендил е една от малкото общини в страната, които имат последователна политика за намаляване на бездомните животни чрез масова кастрация на скитащите кучета. Резултатите обаче биха могли да бъдат далеч по-добри ако такава имаше във всяка една община в областта:

„Нито една съседна на Кюстендил община не прави дори елементарни усилия за прилагане на законовите изисквания и това неминуемо се отразява на ситуацията в Кюстендил – постоянно има информация за нови изоставени животни в града, нерядко в резултат на т. нар. кучешки туризъм. Подобна е ситуацията и в почти всички общини в Югозападна България. Докато не бъде намерен ефективен механизъм за санкциониране на безотговорните собственици на домашни любимци и бездействащи кметове на населени места, които допринасят за притока на нови животни от дома към улицата, няма да можем да постигнем желания дългосрочен резултат.“

Екипът на „Четири лапи“ се състои от двама ветеринарни лекари, един асистент и двама хващачи на животни. Животните ще бъдат оперирани в амбулаторията на общинския приют в месността Главни рид, до с. Радловци.

През първата седмица от проекта ще бъдат залавяни основно кучета от ромската махала, която традиционно е един от източниците на нови безстопанствени животни, а през втората по график ще бъдат обработвани животни от близките села Соволяно, Драговищица, Шишковци, Копиловци, Коньово, Жиленци и Слокощица.

Гражданите, които се грижат за бездомни или дворни животни и искат те да бъдат кастрирани, както и онези, които не могат да си позволят да заплатят за операцията на своя домашен любимец, ще могат да се възползват безплатно от услугите на екипа на „Четири лапи“ и да запишат час за операция на тел. 0888 00 23 85.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.