На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Цецка Цачева се срещна с президента на Естония

Снимка: БНТ

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация се срещнаха с президента на Естония Тоомас Хендрик Илвес в Талин, съобщи пресцентърът на парламента, предаде БНТ.

България и Естония са приятели и съюзници във времена на трудности и предизвикателства, посочи естонският държавен глава. Затова според него е изключително важно двете страни да останат верни на фундаменталните принципи на свободата, демокрацията и върховенството на закона.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че горещите теми от дневния ред на Европа са и в дневния ред на българския парламент и правителство. Според нея предстоящото председателство на Съвета на ЕС е най-голямата отговорност за България и Естония. Председателят на Народното събрание изрази пред естонския държавен глава удовлетвореност от постигнатата договореност за механизъм за постоянен диалог и взаимодействие между естонския и българския парламент в хода на подготовката на парламентарното измерение за председателството на Съвета на ЕС.

Цецка Цачева заяви, че за политиките на сигурност и стабилност в Европа е важно регионалното сътрудничество, в това число неговото парламентарно измерение. Тя запозна естонският президент с резултатите от приключилата преди ден Трета пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и подчерта, че началото на този процес за мир и сътрудничество е дадено преди 20 години в София.

Проблемите с миграцията изискват общоевропейски решения и солидарност между всички държави, заяви председателят на Народното събрание и допълни, че трябва ефективно да се охраняват външните граници на ЕС. Членството на България в Шенген, за което сме изпълнили всички критерии, ще означава по-сигурна Европа, подчерта Цецка Цачева.

Естонският президент изрази категоричната подкрепа на страната си за присъединяването на България към Шенген.

Тоомас Хендрик Илвес и Цецка Цачева бяха единодушни и по друга важна тема – необходими са усилия за изграждане на единен цифров пазар в Европа, който да бъде източник на растеж и конкурентноспособност. В разговора бе потвърдено желанието на двете страни да разширяват и надграждат своето сътрудничество в търговско-икономическите отношения, в областта на инвестициите, културата и образованието.

В българската делегация са председателят на Групата за приятелство България – Естония Валери Жаблянов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев и народните представители Стефан Желев и Борис Ячев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.