Реконструкцията на бившия Партиен дом в Пловдив гълта 9 млн. лв.

Реконструкцията на 12-етажната сграда на бившия Партиен дом в Пловдив ще глътне около 9 милиона лева, съобщи градоначалникът под тепетата Иван Тотев. Първият етап от ремонтните дейности ще е с пари от Оперативна програма "Енергийна ефективност" и ще включва саниране на фасадата, изграждане на външен панорамен асансьор и тераса, а предвидените средства, които ще са необходими за всичко това, са около 4,5 млн. лв. "Още толкова пари ще са нужни и за втория етап от реконструкцията. За него ще търсим финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж", допълни Тотев. Реновирането на бившия Партиен дом трябва да приключи до 2019 г., когато градът ще е Европейска столица на културата, и сградата да се впише в новата визия на площад "Централен".

Вече няма никакви пречки за реализацията на проекта за реконструкцията на площад "Централен", след като 5-членен състав на ВАС (Върховния административен съд) е постановил павилионите край Централна поща да се премахнат. "Казусът с павилионите е още от далечната 1999 г. Общината предложи да ги откупи, но срещна отказ. Все пак решението на съда най-после ни развързва ръцете да продължим с археологическите разкопки и да свържем Одеона с Форум-запад. Това е проект, за който се борим вече 3 години", твърди Иван Тотев. Първоначално мястото е било върнато от държавата като реституция, но впоследствие се оказало, че собствениците нямат нотариален акт. С решението НА ВАС техните жалби са отхвърлени и сега те имат 30 за доброволното премахване на магазините си, след което ще се пристъпи към принудителното им вдигане от страна на общинските служители.

До края на тази седмица Община Пловдив ще обяви в Агенцията за обществени поръчки (АОП) конкурс за инженеринга на ремонта на площад "Централен". Той трябва да бъде съобразен с проекта на португалската фирма "FORA", спечелила международния конкурс преди 2 години. Между 15 и 18 млн.лв. ще струва обновяването на площада. В предварителните финансови разчети са включени и всички разходи за археологическите разкопки, находки и съоръжения, свързани с тях, които ще бъдат поставени - общата сума е 7-7,5 млн.лв. Обществената поръчка за реконструкцията на площад "Централен" включва подмяна на настилката на площада, основен ремонт на автомобилния подлез под Централна поща и експониране на Римския форум от северната и западната страна. Стартът ще бъде даден през лятото на 2017 г., а новата визия на площада трябва да е факт до 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони