Жертвите в Орландо официално са с една по-малко

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ съобщи, че броят на убитите при нападението в гей клуб в Орландо е официално коригиран на 49 души.

Първоначално нападателят е бил сметнат към жертвите и затова в съобщенията се говореше за 50 убити.

До момента са идентифицирани 48 от жертвите. При нападението има и 50 ранени, някои от които са в тежко състояние, предаде БТВ.

Вчера сутринта американецът от афганистански произход Омар Матин нахлу в популярен гей клуб в Орландо, където стреля по посетителите и взе заложници в една от тоалетните на заведението. Той ги държа в продължение на няколко часа преди намесата на полицейските специални части.

След като започна нападението, Матин се обади на телефона за спешни случаи 911 и обяви верността си към групировката "Ислямска държава".

От своя страна "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, което по думите ѝ е извършено от "войник на халифата".

Полицейският шеф на Орландо съобщи на пресконференция, че полицията е водила няколко часа преговори с нападателя, преди да вземе решение да нахлуе с бронирана машина, опасявайки се от още убийства. В един момент Матин излязъл с два пистолета в ръце и стрелял по полицаите, които отвърнали на огъня и го убили.

Между 15 и 20 души се криели през това време в друга тоалетна. Полицията смята, че с реакцията си е спасила десетки хора.

Властите проверяват дали Матин е имал съучастници.

"Макар разследването все още да е в начален стадий, знаем достатъчно, за да твърдим, че това е терористичен акт, акт на омраза. Но ние, като американци, сме обединени в тъгата си и решимост да защитим народа си", каза американският президент Барак Обама.

Америка остава в шок след нападението, което е най-смъртоносният терористичен акт от 11 септември 2001 г. насам.

В различни части на страната имаше нощни бдения в памет на загиналите.

Същевременно бащата на нападателя – Седик Матин, заяви днес на страницата си във фейсбук, че изпитва тъга и че Господ трябва да съди хомосексуалните за действията им.

"Изпитвам тъга от тази новина. Нека Господ води младежта и ѝ позволи да следва пътя на истинския ислям – каза той в триминутното послание към добрия народ на Афганистан и към всички мои сънародници – Съобщавам за смъртта на моя син. Това е тъжна новина. Питам се защо той извърши това в свещения месец рамазан. Моят син Омар Матин беше много добър човек. Беше женен и баща на едно дете. Той уважаваше семейството. Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си", пише бащата.

Той обяснява, че синът му работел в охранителна фирма, която му дала оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят