Петя Димитрова, банкер: Кредитите и депозитите растат, хората инвестират

"Банковата система в България е стабилна и свръхликвидна. Има ръст и при кредитите, и при депозитите, което значи, че хората са спокойни за парите си и търсят инвестиции". Такава картина за банковия сектор очерта банкерът Петя Димитрова в интервю за БТВ.

По думите й икономиката на страната е в подем, банките очакват ръст на БВП. „Първото тримесечие имаше спад, но сега се върви нагоре. Банките понижиха лихвите по депозитите и има стимул за инвестиции в проекти. Секторът на недвижимите имоти също расте. Хората искат да инвестират парите си”, коментира Димитрова.

Банкерът направи благоприятна прогноза за сектора до края на годината, но с условието, че няма извънредни политически събития.

Димитрова определи фалитът на Корпоративна търговска банка като своеобразен стрес тест, който сме издържали. „Видяхте, че доверието в банковата система съществува. Масово хората не изтеглиха парите си”, посочи тя, допълвайки с данни за растеж при депозитите и на бизнеса и на домакинствата. „Поради факта, че има спад на лихвените нива хората инвестират - това ще увеличи потреблението и депозитите растат”, коментира още Димитрова.

По думите й за картел в банковия сектор не може да се говори заради строгите регулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика