Обама: Няма категорични доказателства, че атентатът в Орландо е замислен извън САЩ

"До момента няма категорични доказателства, че терористичният акт в Орландо е замислен и „направляван” извън САЩ". Това заяви президентът Барак Обама, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

В неделя Омар Матин, син на афганистански имигранти, застреля 49 души и рани 53 след като откри огън в гей бар. Това е най-голямото масово убийство в историята на САЩ.

Според Обама, който уточни, че разследването е в ранен стадий, Матин е имал достъп до "различна екстремистка информация" в интернет.

По-рано вероятният кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп разкритикува Обама и заяви, че настоящият държавен глава трябва да подаде оставка, тъй като не е видял „радикалния ислям” като причина за нападението. Преди да извърши атентата Матин в обаждане до полицията е заявил принадлежност към „Ислямска държава”. Днес от групировката със закъснение също го припознаха като „воин на халифата”.

Бившата жена на атенатора го описа като нестабилен човек с труден характер, който в един момент е искал да стане полицай.

В САЩ всяка година от огнестрелни рани загиват над 10 000 души. През 2015г. масовите убийства в Америка бяха повече от дните в годината. Президентът Обама в рамките на мандата си предприе различни мерки за въвеждане на по-голям контрол върху притежанието на оръжие в страната, но до голяма степен тези му намерения бяха блокирани от републиканското мнозинство в законодателните органи. Тръмп вече заяви намерението си да защитава правото на свободно притежание на оръжие, гарантирано от втората поправка в американската конституция.

Няма ясни доказателства, че стрелецът в Орландо е бил свързан „Ислямска държава“, заяви американският президент Барак Обама.

Разследването на атаката, в която бяха убити 49 души, се извършва като на терористична атака, заяви той, предаде "Фокус".

Американските власти съобщиха, че Омар Матин се e врекъл във вярност на групировката „Ислямска държава“ малко преди атаката. Въпреки това степента на неговата обвързаност с терористичната организация остава неясна.

„Това определено е пример за домашно отгледан екстремизъм, от който всички ние се притеснявахме от много време насам“, коментира Обама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят