Забраниха къпането на "Офицерския плаж" във Варна

Снимка: БНТ

Регионалната здравна инспекция е наложила забрана за къпане във водата на "Офицерския плаж" във Варна. Причината е, че първите редовни проби на морската вода показаха, че в нея има два пъти повече бактерии от допустимите норми. За останалите плажове във Варна и региона изследванията са добри, морската вода е с нормално качество и къпането е безопасно, предаде БНТ.

Къпането в замърсената вода крие рискове за здравето на хората, които пренебрегват забраната. Бактериите "ешерихия коли" и "чревни ентерококи" могат да причинят сериозни проблеми - особено при деца, възрастни и хора с отслабнал имунитет.

"Това, което може да се причини е стомашно-чревни оплаквания. Тези оплаквания могат да се наблюдават при поглъщане на морска вода", коментира д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ - Варна.

От Общината поставиха предупредителна табела на Офицерския плаж, но не беше написана причината за забраната.

Причината за замърсяването е Шокъровият канал, който отнася в морето водата на няколко градски дерета. За разрешаването на проблема е необходимо да се изгради дълбоководно заустване.

"Мисля, че се спряхме на краткия вариант 450 метра навътре в морето. Уточнени са всички параметри и се очаква проектът да излезе до края на месеца и да се търси финансиране", каза Стоян Пасев, областен управител на Варна.

За изграждане на дълбоководното заустване са необходими около 2 милиона лева. Инспекторите ще вземат проби от Офицерския плаж през 3 дни. Забраната за къпане остава в сила, докато те не покажат по-добро качество на морската вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони