НАТО решава за подсилването на Източния си фланг

В Брюксел започва срещата на министрите на отбраната на НАТО, на която ще присъства и българският министър на отбраната Николай Ненчев, предаде БНТ.

"На срещата ще се решава разполагането на четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша", заяви преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Министърът на отбраната на Украйна ще запознае колегите си със ситуацията в Източна Украйна и многобройните нарушения на спирането на огъня. Срещата в Брюксел трябва ще подготви почвата за Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли.

"Четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Балтийските републики и Полша, ще наброяват обща численост от около 4000 военни. Целта е да се подсили Източния фланг на НАТО в отговор действията на Русия по анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна", коментира Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО уточни, че многобройните нарушения на спирането на огъня в Източна Украйна е изключително тревожно. Според него НАТО трябва да използва влиянието си, така че да бъде постигнат мир съгласно Минските споразумения.

Министрите на отбраната ще обсъждат още продължаване на подкрепата за Ирак и Афганистан дали са постигнати набелязаните през 2014 г. в Уелс прагове за разходи за отбрана, както и противоракетния щит в Румъния и Полша.

Данните показват, че 2015 г. е била първата от доста време насам, в която разходите за отбрана в Алианса се увеличават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят