Спасиха двама английски парапланеристи край Сопот и Ловеч

Четирима английски парапланеристи отвориха доста работа в понеделник вечерта на екипите на Планинската спасителна служба (ПСС), след като решиха да полетят в небето над Сопот и Стара планина около 17.00 часа същия ден, научи "Труд".

Двама от островитяните успели да се приземят благополучно в Розовата долина, преди да ги застигне бурята, но други двама техни сънародници с по-слаби технически умения дълго се реели из облаците. Единият от тях дори бил запратен на територията на Ловешка област от силния вятър, който го издигнал на височина около 7000 метра.

"Има реална опасност този англичанин да загуби едната си ръка и тя да бъде ампутирана вследствие на измръзване, след като му паднала ръкавицата, докато се опитвал да сгъне платното на парапланера", съобщи за "Труд" Цвятко Цветков, ръководител на отряда на ПСС в Сопот.

Той и екипът му от деветима души пък успели да спасят втория англичанин, който се приземил върху едно дърво в близост до лифта, водещ от Сопот към Центъра за екстремни спортове "Шамбала" над родния град на Иван Вазов.

"Близо час търсехме този англичанин, докато го открием в една гъста и непроходима планинска местност. За капак заваля пороен дъжд и се наложи да зарежем част от оборудването и екипировката си горе в планината, от която слязохме към 22.30 часа. Спасителната операция продължи 5 часа и половина", разказва Цвятко Цветков. Според него нормален човек не би тръгнал в подобно променливо и опасно време да скача с парапланер.

"Работата ни на планински спасители често ни сблъсква с подобни луди и глупави хора, които заради малко повече адреналин в кръвта са готови да рискуват живота си", допълва шефът на планинския спасителен отряд в Сопот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини