Министър Божидар Лукарски: "Има засилен интерес на чуждестранни инвеститори към Северна България"

"Има засилен интерес на чуждестранните инвеститори към Северна България". Това обяви във вторник във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Според него една от причините е възможностите за транспорт, с които разполага река Дунав. Министър Лукарски изтъкна, че за миналата година е регистриран ръст от 23% на чуждестранните инвеститори у нас.

"Те са предимно от страни от Европейския съюз- Холандия, Русия, Германия", уточни министърътна икономиката.

Божидар Лукарски бе във Велико Търново за провеждането на информационен ден за енергийната ефективност, насочен към малките и средни предприятия. В рамките на форума пред представители на фирми бяха презентирани възможностите за кандидатстване за европейско финансиране.

Лукарски коментира, че се преекспонира значението на евро фондовете за българската икономика.

"Не повече от 10% от БВП на страната се формира от средства от Европейския съюз. Целта на тези пари е да дадат тласък на икономиката и да се повиши конкурентноспособността при малките и средните предприятия. По този начин се създава в тях по- добра среда", подчерта Лукарски.

По думите му ведомството продължава да търси начини за справяне с проблема с недостига на специалисти на средно техническо ниво.

"Каквито инфраструктурни плюсове и индустриални зони да изграждаме, липсата на квалифицирана работна ръка отблъсква в голяма степен инвеститорите. Това е проблем на образованието", каза Божидар Лукарски.

Според него дуалната система и промените в законодателството ще променят ситуацията в положителна посока. Той даде за пример Унгария, където Търговските камари задават в просветното министерство каква е нуждата от кадри.

По отношение на президентските избори, председателят на СДС уточни, че сред сините надделява мнението за единна кандидатура на Реформаторския блок, която да е надпартийна и гражданска, еднакво отдалечена от всички партии в коалицията.

"Гражданският съвет към блока е именно за това създаден. Смятам, че има необходимата експертиза", коментира Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции