Германия и Франция искат допълнителни мерки срещу Русия

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Дебитните карти стават билети за рейса С 1.60 лв. ще можем да сменяме различни превозни средства

На Антарктида вече има връх Желю Желев и ледник Карл Джераси

На Антарктида вече има връх Желю Желев и ледник Карл Джераси – това постановява указ на президента Росен Плевнелиев обнародван в днешния “Държавен вестник”. Повечето географски обекти в указа са кръстени на личности от българската история. Има върхове Свети Патриарх Евтимий, Хан Аспарух, Екзарх Антим I, Петко Славейков. Освен това Свиленград също е на Антарктида, тъй като така е наречен местен полуостров. На ледения континент вече има и залив Огнен.

България има полярна база на остров Ливинстън, където действа международна комисия, която утвърждава имената на нови географски обекти, които не са наименувани досега. Поради тази причина у нас е създадена и комисия за географските наименования към Министерството на външните работи. Тази комисия предлага на президента да издаде указ за имена на нови георграфски обекти, като не е задължително на тях да е стъпвал български крак, важно е да са видени на картата.

Сред почетените имена от родната история са и Братя Евлоги и Христо Георгиеви, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Граф Николай Игнатиев, Захарий Круша, Георги Мамарчев, Поп Харитон, Капитан дядо Никола, Тодор Алекснадров и пр. Срещат се, обаче, и по-съвременни имена, с които България се прославя- например това на оперния певец Николай Гяуров.

След президентския указ, предложенията се представят на международната комисия в Австралия, която проверява дали името е подходящо и дали обектът вече не е наименуван, след което се публикуват новите имена за световната научна общественост.

Има и носове, които са кръстени на личности от историята на България –  Васил Априлов, Петър Берон, Захари Стоянов, Колю Фичето, Цар Иван Асен II, Йордан Йовков, Екатерина Каравелова.

Досега президентът Плевнелиев е издавал два указа – през 2012 г. за наименуване на 1300 обекта в Антарктика, а през 2015 г. бяха обнародвани имената на още 85 географски обекта.

В настоящия указ е отдадено дължимото и на въстаниците и четите. Сред имената на обектите се срещат такива като рид Хайдута, полуостров Чавдар войвода, ледник Велчова завера .

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.