Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

На Антарктида вече има връх Желю Желев и ледник Карл Джераси

На Антарктида вече има връх Желю Желев и ледник Карл Джераси – това постановява указ на президента Росен Плевнелиев обнародван в днешния „Държавен вестник“. Повечето географски обекти в указа са кръстени на личности от българската история. Има върхове Свети Патриарх Евтимий, Хан Аспарух, Екзарх Антим I, Петко Славейков. Освен това Свиленград също е на Антарктида, тъй като така е наречен местен полуостров. На ледения континент вече има и залив Огнен.

България има полярна база на остров Ливинстън, където действа международна комисия, която утвърждава имената на нови географски обекти, които не са наименувани досега. Поради тази причина у нас е създадена и комисия за географските наименования към Министерството на външните работи. Тази комисия предлага на президента да издаде указ за имена на нови георграфски обекти, като не е задължително на тях да е стъпвал български крак, важно е да са видени на картата.

Сред почетените имена от родната история са и Братя Евлоги и Христо Георгиеви, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Граф Николай Игнатиев, Захарий Круша, Георги Мамарчев, Поп Харитон, Капитан дядо Никола, Тодор Алекснадров и пр. Срещат се, обаче, и по-съвременни имена, с които България се прославя- например това на оперния певец Николай Гяуров.

След президентския указ, предложенията се представят на международната комисия в Австралия, която проверява дали името е подходящо и дали обектът вече не е наименуван, след което се публикуват новите имена за световната научна общественост.

Има и носове, които са кръстени на личности от историята на България –  Васил Априлов, Петър Берон, Захари Стоянов, Колю Фичето, Цар Иван Асен II, Йордан Йовков, Екатерина Каравелова.

Досега президентът Плевнелиев е издавал два указа – през 2012 г. за наименуване на 1300 обекта в Антарктика, а през 2015 г. бяха обнародвани имената на още 85 географски обекта.

В настоящия указ е отдадено дължимото и на въстаниците и четите. Сред имената на обектите се срещат такива като рид Хайдута, полуостров Чавдар войвода, ледник Велчова завера .

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.