Изграждат нова индустриална зона в Търново

Планира се изграждането на нова индустриална зона във Велико Търново. Това съобщи във вторник в старата столица министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той обясни, че една от идеите за развитие на местните икономики е чрез създаването на такива зони, които да привличат инвеститори.

"Моделът и принципът са ясни-чрез взаимодействие между общината и министерството. Предоставя се терен на Национална компания "Индустриални зони", на който се изгражда необходимата инфраструктура, за да е готова за бъдещите инвеститори", разясни процедурата Лукарски.

Министърът на икономиката подчерта, че Велико Търново е важен център в Северна България, който се отличава с добри бизнес и икономически традиции. Кметът на старата столица Даниел Панов пък припомни, че в момента се работи в няколко посоки.

"По програма "Региони в растеж" е включена Западната промишлена зона, където са заложени много дейности за 2 млн. лв. В момента се работи и в Южната промишлена зона и в западната част в посока София", информира градоначалникът.
Панов допълни, че към Велико Търново има завишен инвеститорски интерес, дължащ се и на проектите за АМ "Хемус" и пътя Русе- Свиленград, които ще се пресичат в близост до областния център.

Даниел Панов и Божидар Лукарски откриха информационен ден за представяне на процедура "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия". "Тези срещи са полезни не само на общинско, но и на регионално ниво, тъй като през последните дни все повече предприятия задават въпроси как да кандидатстват по европейските програми", коментира Даниел Панов.

Според министър Лукарски пък има голям интерес от бизнеса към ОП "Иновации и конкурентноспособност". До този момент по оперативната програма са подадени 17 проекта от област Велико Търново.

"По трите крайни срока на първата процедура за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия. В процес на реализация са 12 проекта на обща стойност 10,5 млн. лв. Още 5 проектни предложения са пред подписване на договор като са за общо 4,2 млн. лв.", обясни Божидар Лукарски.

Той добави, че за изминалия програмен период по ОП "Развитие на конкурентноспособността" по всички 33 обявени процедури във Велико Търново са реализирани успешно 76 проекта за над 99 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони