Гърция евакуира лагерите по границата с Македония, очаква се нова вълна бежанци от Турция

Гръцките власти започнаха да преместват бежанците, които и досега лагеруваха в непосредствена близост до границата с Македония, очаква се и нова вълна от мигранти, съобщава македонския вестник „Дневник”, цитиран от "Фокус".

Чрез полицейската акция се очаква да бъдат преместени още около 4 000 души, което я превръща в най-голямата след изпразването на лагера в Идомени. В резултат на полицейските действия е бил затворен пътят в района на Поликастро (Карасоли), където в близост до бензиностанцията е бил създаден импровизиран лагер с общо 1828 бежанци.

В операцията са участвали повече от 300 полицаи от Северна Гърция, които не са упражнили сила. Вестникът цитира гръцки медии, според които след 10-дневна пауза, през която на гръцките острови са пристигнали само около 5о мигранти ситуацията отново започнала да се влошава, след като в близост до остров Лесбос за 2 дни са били задържани над 130 бежанци с лодки.

Спекулативни информации твърдят, че турската страна е спряла да контролира прехвърлянето на бежанци, в гръцка страна в приемните центрове, където има над 8000 бежанци. Жителите протестират да се построи още един център, тъй като това ще унищожи туризма. Протести има и на остров Хиос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят