Кметът на Търново апелира за повече правомощия на управниците за образованието

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините, апелира за повече правомощия на местната власт по отношение на образованието. Според градоначалника на старата столица по този начин ще се реши проблемът с недостига на кадри на средно техническо ниво.

"Законът за образованието трябва да дава повече правомощия на кметовете. Сега те се състоят основно в контрол по финансовата част. Най- важното е обаче предлаганите от професионалните гимназии специалности да бъдат съобразени с нуждите на бизнеса", категоричен е Даниел Панов.

Той изтъкна, че във Велико Търново вече има добри практики. IT компании са подписали договори с Гимназията по електроника, а Професионалната гимназия по туризъм вече обучава бъдещи хлебари, от каквито нужда има местната икономика.

"Преди месец направихме среща с бизнеса в областта. Включиха се представители на хранително-вкусовата промишленост. Оказа се наистина, че липсват кадри на средно ниво, както и специалисти по технология на храненето. Проведохме разговори с няколко университета и може би от есента ще имат специалност "Технология на храненето", информира Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование