Пет присъди за дързък обир на 3 кила злато

Три ефективни и две условни присъди наложи Варненският окръжен съд на участници и замесени в дързък крупен обир на златарско ателие, извършен през октомври 2011 г. на ул. "Дрин" в морската столица.

Тогава трима апаши разбиха стена, заглушиха СОТ и отмъкнаха 300-килограмова каса, пълна с близо 3 кила златни накити на стойност 193 260 лв. и 1504 лв. оборотни пари. Касата бе намерена захвърлена на пътя между Провадия и Ветрино, а след премахване на камъните бижутата били пласирани в заложна къща в София срещу 40 лв. за грам, съобщиха от прокуратурата.

12 години затвор постанови ВОС за тартора на бандата Петър Стоянов. 38-годишният столичанин вече има влязла в сила 10-годишна присъда за грабеж на 90 000 лв. от семейство в с. Чепинци, но се укрива от правосъдието и е обявен за общодържавно издирване, стана ясно на процеса.

Още двама софиянци рецидивисти, участвали в обира, получиха ефективни присъди. 33-годишният Петър Аначков ще лежи 6 г., а 49-годишният Жоро Димитров - година повече. С условни наказания се разминаха варненецът Боян Тодоров, опитал да помогне да триото в пласмента на бижутата и Цветомир Илиев от София, закупил част от крадената стока.

Тъй като присъдите могат да се обжалват в 15-дневен срок пред апелативния съд, ВОС наложи парични гаранции от по 3000 лв. за двамата съучастници, а обирджиите могат да дочакат на свобода края на процеса срещу 10 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право