Порои активираха свлачища и наводниха пътища в Търновско

Пътят Свищов-Вардим бе затворен защото остана под вода в понеделник вечерта

Поройните дъждове, които се изсипаха над Великотърновска област в понеделник следобяд активираха свлачищни процеси, а пътни артерии останаха под вода.

До сутринта във вторник обаче обстановката в целия регион се нормализира. Всички териториални звена показаха, че работят в много добра координация в усложнена ситуация, след като нивата на реките рязко се покачиха. Областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, кметовете на общините Свищов и Полски Тръмбеш и на село Вардим, директорите на полицията и пожарната, на Областното пътно управление, на ВиК, на ПП "Язовири", район „Александър Стамболийски" са съдействали за справяне със ситуацията.

От обилните валежи в понеделник вечерта са били наводнени няколко къщи в Полски Тръмбеш. За няколко часа е бил затворен пътят между селата Новгард и Вардим. Това се наложило след като по страничните склонове се е стичала много вода, която е натрупала кал и клони върху пътното платно.

Повече от 10 сигнала за наводнени домакинства са били подадени в часовете след проливния дъжд. На всички повиквания е било реагирано и хората са получили помощ. Отводняването на няколко къщи в Полски Тръмбеш продължи на следващия ден.

След бързата реакция на институциите и добрата координация между тях, обстановката в областта се нормализира. Разчистени и проходими са двата моста, в село Царевец община Свищов, които бяха залети през нощта.

Областният управител още в понеделник вечерта бе на място в най-критичните точки, край село Вардим, а във вторник и в Полски Тръмбеш. Той поддържаше и телефонна връзка с областния управител на Русе, за да го информира за ситуацията.

На територията на областта няма населени места без водоподаване и електроподаване, няма и пострадали хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони