Градушка с големина на ябълки удари село край Търговище (снимки)

Между 10 000 и 15 000 са изпотрошените цигли в село Миладиновци след градушката, а покривите са пробити от ледените късове.

Под ледена бомбардировка попаднаха жителите на търговищкото село Миладиновци в понеделник и все още не могат да се опомнят от ужаса на стихията, която изпотроши покриви, стъкла на коли и къщи и помля продукцията по дворовете.

Градушката, с размерите на яйце до ябълка, ги ударила към 13,30 часа. „За нула време причерня, заваля, изви се силен вятър и като заблъскаха тези парчета, направо настана ад. Изпокрихме се вътре. Късовете пробиваха етернитовите покриви, огъваха ламарините. Затрещяха стъкла. Страшна работа”, разказа Мая Колева.

Стихията продължила към 10-на минути, но изглеждало, че небето се е отворило и няма да спре да изсипва големите ледени парчета. Първо хората се изпокрили, а когато бомбардировката спряла излезли да събират късовете. Сетили се да ги приберат по фризерите, за да ги показват после на гости и роднини. Докато ги сложат на студено, вече се били поразтопили и сега не били в реалната си първоначална големина, уверяват в селото.

Във вторник местните още бяха притеснени от природния гняв, стоварил се на главите им. Не са успели да огледат добре щетите по покривите си, но и от улицата се виждат потрошените керемиди. По изчисления на специалистите на Община Търговище вероятно по 100-ната обитаеми къщи има потрошени между 10 000 и 15 000 цигли. Това докладваха и на кмета д-р Дарин Димитров, който лично направи оглед на щетите по къщите и стопанските сгради във вторник преди обед. Кметът на селото Салих Дживгов му докладва, че само селският пастир се оказал насред полето с кравите при разразяването на бурята. Той бил ударен от леден къс и имал цицина на главата, но се отървал от страховитото премеждие без големи рани.

„Добре, че не пострадаха хора. То такава голяма градушка, като те перне и може да те убие. Покривите и стъклата все ще ги преживеем някак”, сподели пенсионерът Салих Салиев. Колата му е между пострадалите при бурята. Задното й стъкло е помляно от леден къс, въпреки че била на сушина под голямо дърво. Още поне 5-6 коли и автобус имат по едно, а някои и по две разбити стъкла. Такива зеят и в някои от къщите. Стопаните им още не са имали време да реагират да ги подменят. Към момента не са ясни и щетите по земеделските култури. Местните чакат да попече слънцето и тогава да видят какво е оцеляло след атаката от ледените парчета.

Кметът Димитров разпореди да се уточни има ли хора в крайна невъзможност сами да поправят щетите по домовете си.

Стихията, която стресна Миладиновци, е пощадила други търговищки села. Минала е към Разградско, където е вилняла в село Островче. Там са били наводнени приземните етажи на три къщи. Има счупени прозорци на къщи и повредени покриви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини