Демонтират опасните тролейбусни жици в Пловдив с 300 000 лв.

1 млн. лв. повече приходи от продажба на общински земи в хазната

Опасните и увиснали жици на тролейбусната мрежа в централната част на Пловдив най-сетне ще бъдат демонтирани с 300 000 лв. от бюджета на общината, ако на сесията в четвъртък старейшините в местния парламент подкрепят предложението на кмета Иван Тотев.

Близо 4 години градоначалникът води битка за премахване на компроментираните участъци от въздушната контактна тролейбусна мрежа, след като скъсване на увисналите жици причиниха куп инциденти и дори отнеха живота на 42-годишната медицинска сестра Галя Халачева.

Тези 300 000 лв. ще дойдат от преизпълнението с 1 млн.лв. на плана за продажби на общински земи, уточни кметът Тотев. От сделки в хазната са влезли 6 650 000 лв. при планирани 5 650 000 лв.

Останалите пари от милиона да се разпределят за 5 други общински дейности, предлага кметът. 235 хиляди лв. са за реставрация и експониране на Одеона при Форума на античния Филипопол край Централна поща, а 80 000 лв. - за дофинансиране на двата центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с необходимост от постоянни медицински грижи в КСЗУ "Света Петка".

Други 154 000 лв. пък ще отидат за разкриване на 10 допълнителни щата от 1 август в ОП "Зоопарк" за продавачи на билети и в търговските обекти и за работници по поддръжката, а със 17 000 лв. от 1 юли с четирима души ще се увеличи състава на фолклорен ансамбъл "Тракия".

С остатъка от 214 000 лв. ще се погасят част от задълженията на общината за ТБО и данък недвижими имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони