На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Вицепрезидентът на Евроджъст: Един закон не стига, за да се надвие корупцията

 България има значителни успехи в сферата на конфискацията на престъпни богатства, казва Ладислав Хамран

– Г-н Хамран, за първи път ли сте в България?

– За трети път. Веднъж бях по служба, а по-рано, през 2005 г. – по частен повод, на почивка. От първата ми визита до днес отчитам у вас голям прогрес. С просто око се вижда, че София се е разхубавила – красиви сгради, ресторанти и кафенета, пълни с клиенти. Научавам плюс това от моите български колеги, че имате напредък в областта на правосъдната система. Чух за голям запор на престъпни активи – обезпечение за конфискация по дело срещу български банкер – Цветан Василев, който е привлечен под отговорност за измама в размер на милиони евро. С интерес се запознах с решението. То е важно послание към обществото, че ние имаме възможност да се борим успешно с такъв вид трансгранични икономически престъпления. Аз работя над 10 години по установяването и отнемането на имущество придобито от престъпна дейност и смея да твърдя, че България има значителни успехи в тази сфера. У вас е въведена законодателно гражданската конфискация. Тя засяга и незаконни активи, до които не може да се стигне със способите на наказателното право.

– Вие пристигнахте в София за участие в конференция на Евроджъст и избрахте да говорите пред аудиторията на тема: Конфискацията на активи от трафика на хора. Защо?

– Бих искал да заостря вниманието на правоохранителните и съдебните органи върху финансовото измерение на трафика на хора – едно престъпление, което зачестява и поради бежанската криза в съвременния свят. 80% от всички престъпления се вършат с цел обогатяване. Те генерират милиарди долари и евро, а с тях престъпният свят става по-мощен. Като погледнем каква част от тези престъпни доходи са конфискувани от държавните власти, виждаме, че резултатите са много скромни в международен мащаб. Не можем да обвиним за това правоохранителните и съдебните институции, най-малкото защото модерните технологии подпомагат престъпниците в прането на пари и укриването на доходи. Престъпниците не използват традиционната банкова система, за да прехвърлят парите си от една сметка в друга. Използват кешови разплащания и системи, при които от транзакциите не остават следи. В областта на конфискацията на техните имущества има множество проблеми – и технически, и правни, и кадрови. Има например остра нужда от обучение на хората, които се занимават с финансови разследвания. Евроджъст като организация би могла да окаже на прокурорите, следователите и разследващите полицаи съществена помощ в това отношение.

– В България, извън средите на магистратите, се знае твърде малко за организацията, на която вие сте вицепрезидент. Обяснете с няколко думи на широката публика – що е то Евроджъст, какво прави и заслужава ли си средствата на европейските данъкоплатци?

– Вярно, че Евроджъст не е известен на широката общественост. Но е добре познат в правната общност – на прокурори, съдии и следователи. Всяка година расте броят на казусите, отнесени към Евроджъст от компетентните власти на държавите членки на Европейския съюз. Миналата година имаме 20% увеличение на делата, по които прокурори и следователи от различни държави, включително и от България, са поискали съдействие или съвет от нас. Ние сме 350 колеги – 69 от нас са магистрати, намираме се Хага, в кралство Нидерландия и представляваме 28 държави членки на ЕС. Имаме трима магистрати за връзка със САЩ, Норвегия и Швейцария. Разполагаме с 40 контактни точки вън от Евсосъюза. Нашата сила е в международното правно сътрудничество, тя е и причината за нашето съществуване. В ЕС все още има 30 различни правни системи – с различни изисквания по отношение на допустимостта на доказателствата в съдебните производства. Нашата роля е да окажем съдействие така, щото доказателствата за трансгранични престъпления, събрани в различни юрисдикции, да станат допустими пред юрисдикцията, където ще бъдат използвани. Ние сме един отбор – в един офис и с добрите отношения, които сме изградили помежду си, можем в рамките на няколко часа да окажем съдействие дори и в случаите, в които получаването на традиционната правна помощ би отнело години. Ето пример: Чешкото бюро помоли Евроджъст за ускорено изпълнение на молба за правна помощ – за замразяване на 7 милиона чешки крони, придобити от престъпление. Благодарение на австрийските колеги тази сума бе запорирана в Австрия една секунда преди 12 часа. А същевременно от страна на престъпниците вече имало нареден банков трансфер към друга сметка.

– Поздравления. И друг въпрос предвид това, че имате богат опит като прокурор в Словакия. Нужна ли европейска прокуратура според вас? Нали и без нея сме се оправяли досега, мърморят критично настроени магистрати.

– Писал съм статии по този въпрос. Според мен моделът на европейската прокуратура – така, както е предложен, може би няма да доведе до необходимата ефективност. Би било добре в страните членки да се анализират всички проблеми, свързани противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС. А предложението за европейска прокуратура беше публикувано без да се направи такъв прецизен анализ. И ние сега не знаем дали то кореспондира с проблемите в отделните членки.

– А знаете ли вие, че Европейската комисия държи под специално наблюдение правосъдието у нас?

– Да.

– Неотдавна български евродепутати настояха този мониторингов механизъм да отпадне. Той е дискриминационен, изтъкнаха те. Прилага се само за Румъния и България, а и много други държави-членки имат неприятности с корупцията и престъпността. Вие как смятате? Не е ли редно и за нашата страна да се прилага общият механизъм за върховенството на закона, който ЕК прилага спрямо другите, включително вашата родина?

– Въпросът ви е политически. И аз като магистрат не бих могъл да го коментирам.

– А има ли в Словакия депутати и министри, които лежат в затвора за корупция?

– През 2004 г. Словакия основа специализирана прокуратура и специализиран съд, които да водят наказателното преследване за корупционни престъпления. Няколко прокурори, съдии и влиятелни политици – в това число и министри, бяха разследвани. Няколко бяха осъдени, а други се разследват и сега. Но няма министър, който да е лишен от свобода с ефективна присъда в Словакия – нито бивш, нито настоящ.

– Нима нямате крадливи министри у вас? Или не успявате да ги заковете с доказателства?

– Едно е да има съмнения, че някой е извършил престъпление, а съвсем друго е да се съберат доказателства, които да са достатъчни за съда. В Словакия имаше няколко случая, в които прокурорите смятаха, че е извършено корупционно престъпление и злоупотреба с власт, но не успяха да докажат обвиненията в съда.

У нас скоро ще бъде гласуван специален закон против корупцията по високите етажи. Той събира 4 закона и 4 действащи институции, призвани да преследват алчни държавници и политици. Сред тях е законът за конфискацията, който вие току що похвалихте. 

– Политиците често искат да създават закони, с което да убедят обществото, че правят всичко възможно за да спрат злоупотребите в държавния апарат. Но личното ми мнение един закон с една законодателна инициатива сам по себе си не стига, за да се пребори корупцията. Убеден съм, че за да има значими резултати в тази борба, трябва системен подход, системни решения за промени. И тези промени трябва да започнат с полицията. Разследващите полицаи трябва да имат адекватно заплащане, да имат стимули и мотивация, за да се задържат в системата, да се обучават и да вършат добре работата си – да събират доказателства, които прокурорите да внасят в съда. Полицейското разследване в повечето страни от бившия комунистически блок има едни и същи проблеми: разследващите са претрупани с дела, не са добре платени и това води до лошо качество на финансовите разследвания. Последиците са, че парите от престъпна дейност, в това число и корупционна, остават скрити. Като не могат да бъдат конфискувани, те се включват в легитимния финансов оборот в държавата и влиянието на техните собственици се увеличава.

Нашият гост

Владислав Хамран 43-годишен, словенец, прокурор от кариерата. Започва като стажант в окръжната прокуратура в Нитра през 1997 г. и постепенно се издига, така че през 2004 г. работи вече в Наказателния отдел на Главната прокуратура в Братислава като специалист по финансови престъпления и конфискация. Представител е на Словакия в международната мрежа за отнемане на престъпни богатства КАРИН (2005-2007), а после в Евроджъст, където през 2013 г. е избран за вицепрезидент с тригодишен мандат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.