Вежди Рашидов събра Николай Овчаров и арх. Стоилов в работна група за Бузлужда

След като авторът на проекта за дома паметник на връх Бузлужда акад. арх. Георги Стоилов обяви за „удивително и подсъдно“ възлагането на възстановяването на обекта на археолога Николай Овчаров в писмо до премиера с копие до "Труд", министърът на културата събра двамата в работна група заедно с други експерти.

От министерството на културата съобщиха, че са присъствали председателят на СБА арх. Георги Бакалов, председателят на СБХ Любен Генов, авторът на някогашния проект арх. Георги Стоилов, Николай Овчаров, съветник на министъра, директорите на дирекции в Министерството на културата арх. Уляна Малеева и арх. Димитрийка Добрева, Галина Стоянова, кмет на Казанлък, както и членове на екипа й.

Както е известно, по време на откриването на Музея на розата в Казанлък министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че държавата ще се опита да спре разрухата на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа, напомниха от МК.

На срещата в Министерството на културата е била поканена и младата архитектка Дора Иванова, която е разработила идея за консервация на паметника. Тя представи своя идеен проект.

„В паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата. Винаги съм смятал, че професионализмът трябва да е водещ и затова днес е изключително важно да чуем мнението на автора – арх. Георги Стоилов, както и на специалистите, които са най-компетентни да дадат становище по разработката на проект за консервация на паметника", заявил Рашидов. Той е бил категоричен, че мнението на професионалистите трябва да бъде решаващо в действията на държавата по спирането на разрухата на паметника на Бузлуджа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура