Пресъздават преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка

Атрактивна възстановка на преминаването на руските войски на река Дунав подготвя общинската управа в Свищов. С историческия акт ще бъдат отбелязани 139 години от освобождението на крайдунавския град. Мащабното събитие е насрочено за 10.30 часа на 26 юни 2016г. Същия ден на брега на Дунав, в местността „Паметниците“ ще се струпат опълченци от клуб „Традиция”. Те ще пресъздадат значимото събитие, като ще са в автентични военни униформи, ще стрелят с оръжия и ще плуват по Дунав с лодки. Зрелищното събитие ще започне с появата на 5 лодки с руснаци, които дебаркират на свищовския бряг. Те ще бъдат посрещнати със стрелба от турски оръдия. Ще последват бойни действия, като руските войски ще нападат, а османлиите ще се отбраняват. Зрителите ще наблюдават как нахлуват турски подкрепления, но пристигнал втори руски ешалон ще се включи в битката и десният бряг на Свищов ще бъде превзет. Претърпели огромни загуби, турците ще се оттеглят към село Вардим и Търново.

Освен, че ще наблюдават изявата на клуб „Традиция”, жителите и гостите на Свищов, както и официалните лица ще поднесат цветя и венци в историческата местност „Паметниците”. Това събитие ще предшества юбилейното честване на 140 години от преминаването на руските войски на Дунав край Свищов, който е първият освободен български град.

След прекъсване от 39 години по идея на новия кмет това паметно събитие от нашата история ще бъде отбелязано с редица културни и обществени прояви, които ще предшестват и съпътстват действията по възстановката. Още на 24 юни в градинката около паметника на Свободата в Свищов ще пристигне част от екипа на клуб „Традиция“, който ще експонира музей на открито, където гражданите и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до дрехи, оръжия и предмети с историческа стойност и значение. Същата експозиция ще се пренесе в деня на възстановката в парк „Паметниците“, с което се предвижда да стане достояние на повече посетители. Тържествата на 26 юни продължават с празнична програма през целия ден с участието на местни изпълнители. 27 юни - денят, в който се отбелязва освобождението на Свищов ще премине с тържествено поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони