Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Руските хулигани – тренирани воини

МАРСИЛИЯ – Как така няколко десетки руски хулигани натупаха хиляди англичани? Този въпрос стана изключително актуален след трите дни на насилия в Марсилия, заради което Англия и Русия са заплашени с изключване от Евро 2016.

Заваляха първите присъди със затвор, като потърпевшите засега са петима англичани и един французин. Рашъните са недосегаеми, въпреки че телевизионни кадри и любителски клипове в интернет не спират да показват как облечени в черно техни атакуват британците на порта – безстрашно и кръвожадно. Френската прокуратура разкри със закъснение кой е „дошъл” на гости в страната. Става въпрос за 150 добре тренирани воини. Хора, за които футболът е просто повод, за да се стигне до големия бой.
За тези персони боят е вид интересен и любим спорт. И въобще не се интересуват, че Русия може да бъде изхвърлена от Евро 2016. „От Москва долетяха 150-те най-кръвожадни хулигани“. Това доверяват, оглеждайки се, нормалните руски фенове пред медиите.

На френска земя подкрепящите „сборная“ са сто пъти повече от „партизанския отряд“ – около 15 000. Много от тях с очевидна болка разказват, че се срамуват от „воините“, предвождащи ултрасите. Не искат да са лоши в очите на Европа и не приемат призива на хулиганите „Всички трябва да са заедно под знамето на Русия”.

„Англичаните винаги са твърдели, че са най-големите футболни хулигани – твърди Владимир, заклет фен на „Локомотив“ (Москва). – Ние пък им показахме, че са момичета.“
Той е част от бригадата, която атакува английския сектор веднага след последния съдийски сигнал на „Стад Велодром“. Участници са още фенове на московските ЦСКА, „Спартак“ и „Зенит” – хулигани, които у дома си се мразят до смърт. В интернет всеки може да открие организираните битки между тях на принципа „50 на 50 върху мост, за да не бяга никой“. Освен юмруци тези юнаци не спират да пеят расистки песни, да обиждат всичко, което не е руско, и да проклинат „обърканите в пола“.

Един от проблемите в Марсилия бе, че англичаните отказваха провокации. Предпочитаха да пият бира. За да настане боят, руснаците открадваха знаме или директно хвърляха бутилка върху масата на съперника. И в метода на боя има голяма различие. Англичаните веднага отвръщат с бутилки, а руснаците не използват „оръжия“, а само юмруци. Бойците афишират, че нямат за цел да убият или наранят някого, а само да покажат силата си. Не носят знаме или фланелка на Русия. Твърдят, че истинският „боец“ трябва да „изчезва” в тълпата, за да не бъде разкрит. Обединението на ултрасите на големите руски отбори не е само срещу Англия, а срещу всеки съперник на европейското.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете