Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

КС: Акционерите на КТБ без право на жалба за фалита на банката

Конституционният съд не видя противоречие с Конституцията в текста от Закона за банковата несъстоятелност, според който решението за обявяване на банката в несъстоятелност, от което зависи и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата, предаде БНР. Казусът беше провокиран от делото за фалита на Корпоративна търговска банка. На особено мнение са били докладчикът по делото – бившият национален омбудсман Константин Пенчев и бившите върховни съдии Таня Райковска и Георги Ангелов.

Оспорваният текст лишава от право на жалба акционерите, въпреки че са страни в делото за несъстоятелност. Конституционният съд беше сезиран за противоречие с Конституцията на два текста от Закона за банковата несъстоятелност от Върховния касационен съд, когато делото за фалита на КТБ стигна до финалната съдебна инстанция. Съдът поиска становището на топсъдиите дали лишаването от право да представляват банката и да подават жалби на акционерите погазва Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека и спря делото за фалита на банката на Цветан Василев. Сега процесът трябва да бъде възобновен.

Върховният касационен съд трябва да реши да потвърди ли някоя от двете дати, които обявиха като дата на несъствоятелността първите две съдебни инстанции – СГС – 6 ноеври 2014, когато БНБ отне лиценза на КТБ, или на САС – 20 юни 2014 година, когато банката беше затворена, за да бъде направен опит за нейното оздравяване.

Върховните магистрати могат да върнат делото за ново разглеждане или да приложат директно Европейската конвенция за правата на човека и да признаят правото на жалба на акционерите. За последното има българска практика в съда в Страсбург по делата за фалиралите „Капитал банк“ и Международната банка за търговия и развитие, по които беше преценено, че непризнаването на право на жалба на акционерите нарушава Конвенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.