Пуснаха мечки с нашийници в Балкана

Снимка: Архив

Две мечки с нашийници и една с микрочип вече скитат из Стара планина. Те са уловени и маркирани миналата седмица близо до Национален парк "Централен Балкан". 

От трите мечки първо е било уловена едногодишна 40-килограмова палавница. Тя била хваната на 8 юни т.г. към 20,30 часа. Два часа по-късно тя била пусната с името Иванка и с нашийник на врата, снабден с GPS и радиопредавател.

Ден по-късно, на Спасовден, било хванато второ едногодишно мече от женски пол, по-дребно от Иванка. То било кръстено Спаска в чест на християнския празник, било му поставено микрочип и пуснато също на свобода в старопланинската пустош.

През нощта на 11-и срещу 12-и юни пък бил "задържан" 6-7-годишен мъжкар, с тегло 150-160 кг. Мечокът бил кръстен Владо - на името на младия наш научен работник Владимир Тодоров, по чийто научен върнат обратното в планината с нашийник с GPS и радиопредавател.

Данните, получавани от GPS и радиояките, ще дадат информация за етологията на вида – територии, поведение, хранителни навици и др., необходими за докторската дисертация на Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл