Проверяват три проекта за роми за 1,5 млн. лв. (обзор)

За подготовка на децата за училище има общо 20 млн. лв.

Три варненски сдружения с едни и същи хора кандидатствали със сходни идеи

Две от организациите на един адрес

Три проекта за подготовка на роми за училище проверява просветното министерство. Причината е подаден сигнал от Националната мрежа за децата. В него е посочено, че сдруженията с нестопанска цел „Детски свят - щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“ са регистрирани във Варна много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. Двете неправителствени организации са вписани на един същ адрес, а в управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна. Всеки от трите проекъта е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева.

Министърът на просветата Меглена Кунева посочи, че на пръв поглед и самите проекти са сходно написани. „За мен като юрист това е заобикаляне на закона - едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж“, заяви Кунева.

Звеното за вътрешен одит и инспекторатът на МОН правят проверка дали при класирането на тези проекти са били спазени процедурите. Проверката ще обхване всички стигнали до финала 62-ма кандидати, одобрени по проекта „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, на обща стойност 20 млн. лева.

От МОН увериха, че правят всичко възможно програмата да тръгне добре и да няма никакви съмнения за опорочаване. Кунева бе категорична, че няма да се умори да разглежда всеки сигнал за нередности. Тя не скри, че традиционно с програмите за ромски деца има проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини