Илияна Йотова: Гърция вече е огромен бежански лагер

"Гърция е изправена пред жестока хуманитарна криза", коментира евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Илияна Йотова в свое интервю за „Фокус".

По думите й с идването на лятото страната ще бъде изправена пред епидемия.
„Гърция вече е огромен бежански лагер и тук не трябва да си правим абсолютно никакви илюзии. Това, че формално пътят през Западните Балкани към Западна Европа е затворен не означава, че всеки ден не се правят опити да се премине гръцко-македонската граница. Властите там са изправени всекидневно пред риска да има една огромна част от бежанците, които са на гръцка територия, да направят опити да се преместят от другата страна през Македония и оттам през Западна Европа. Напрежението в никакъв случай не е спаднало“, коментира евродепутатът.

Илияна Йотова допълни, че има постоянен поток през сухопътната граница между България и Турция. По думите й малко над 6 хиляди мигранти са направили опит да влязат в страната ни. “Няма солидарност между държавите-членки в ЕС и постигнатото споразумение с Турция не е достатъчно, необходима е цялостна стратегия”, коментира още Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини