Кунева иска да назначава без конкурс шеф и 50 служители в щаба за Българското председателство на ЕС

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева еднолично ще назначава и освобождава директора на Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. предаде БГНЕС.

Това се посочва в проект на постановление, което правителството ще разгледа до края на юни месец. От документа става ясно, че Кунева се отказва от водещ политически приоритет за реформаторите – назначаването на ръководни позиции, както и на служители в държавната администрация, да става единствено след провеждането на конкурс. От РБ дори предложиха и законодателни промени в тази посока.

В проекта на постановление, предложен от вицепремиера по европейските политики, никъде не е упоменато, че назначаването на ръководител на щаба и на служителите в него ще става след конкурсна процедура. Поне 50 души ще бъдат назначени на щат към щаба на Председателството. Издръжката на щаба ще е за сметка на държавния бюджет. Щабът на практика ще организира и проведе самото Председателство на ЕС през втората половина на 2018 г.

Преди седмица стана ясно, че България сериозно изостава в подготовката. Според различни изчисления Българското председателство ще струва около 100 000 000 лв. БГНЕС научи, че управляващите вече са обсъждали името на бивш заместник-министър на външните работи и представител на България в НАТО, който да поеме ръководството на щаба. Неговият мандат ще приключи с края на Председателството или не по-късно от четири месеца след това

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика