Скандал за 1 млрд. лева и в парламента - ето в какво се обвиняват политиците

Скандал избухна и в парламента при обсъждането на излязлата информация, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони на стойност 1 млрд. лева, за което алармира председателят на ПГ на „БСП лява България” Корнелия Нинова, предава "Фокус". Според опозицията крупната сума е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган.

Корнелия Нинова: Тези пари ще ги връща народът

"Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад – на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и Хан Аспарух. Това си ви е навик, правете го, но то не е ползотворно за България", заяви от парламентарната трибуна Нинова, „Да припомним протестите, с които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Да припомним това, че това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се самозапалиха”.

„Проблемът на България е правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. Тези 1, 1 млрд. лв. ще трябва някой да ги връща, ще ги връща българския народ”, допълни тя.

Делян Добрев: Няма спрян милиард, а преведен

Контрира я депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който заяви, че още вчера станало ясно, че няма спрени 1.1 млрд. лева, а точно обратното – парите са преведени.

Той призова народните представители от БСП да преустановят обвиненията, че страната ни ще загуби средства по Програмата за развитие на селските райони.

„Няма никакъв ефект от тази работа, освен, че се излагате пред цялото българско общество. То помни на кого спират парите и на кого ги пускат”, коментира още Делян Добрев.

Цветан Цветанов припомни какви ги е вършила БСП 

"Заради вашата политика местната власт беше пред невъзможност да приключи стария финансов програмен период", продължи с контраатаката председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Разбирам вашия ентусиазъм да обърнете нещата в друга посока, но ние видяхме какво направихте в края на мандата си 2005 година. Ние знаем какво направихте в края на мандата си при Пламен Орешарски. Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат и това е премиерът Бойко Борисов”, заяви Цветанов.

Цветанов припомни, че през 2013 година трябваше да се подпише споразумението с ЕК за новия програмен период, но то бе два пъти връщано.

„Два пъти беше връщано споразумението, заради некомпетентност и невъзможност да бъдат изпълнени тези управленски програми”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Десислава Танева оборва с документи

"Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито има изискани 1.1 млрд лева", категоричен беше министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която дойде в парламента, за да вземе участие в дебата във връзка с твърденията на  БСП, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони.

За доказателство, че програмата не е спряна, министър Танева предостави на народните представители платежни нареждания от тази сутрин, с които са възстановени над 100 млн. лева от разплатените по програмата средства.

„Когато за първи път се появи информацията, междувременно ние изплатихме нови 56 млн. лева”, уточни Танева, „От дата на писмото през месец април до сега, по ПРСР са разплатени близо 200 млн. лева. Можеха ли тези плащания да бъдат извършени, можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от ЕК пари, платени по програмата, ако тя беше спряна?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика