Оценяват щетите от пороите в Търново

Над 70 служители на общинското предприятие "Зелени системи" във Велико Търново още от ранни зори в сряда чистят улиците и отводнителните шахти в старата столица. Акцията е по разпореждане на кмета Даниел Панов. Канализационните съоръжения бяха затлачени с пясък и чакъл заради поройните дъждове през последните дни, макар през април да бе осигурена нормалната им пропускливост. Почистването на шахтите е цялостно. Първо се обработва повърхността им, а впоследствие предстои отварянето им, за да могат да поемат по-големи количества вода.

Най-засегнат от рекордното количество валежи през вчерашния ден бе районът около пешеходния мост в квартал "Чолаковци". По-голямата част от пясъка, чакъла и калта вече са изчистени, използва се и специализирана техника. Нерегламентираното изхвърляне на битови отпадъци и автомобилни гуми край пешеходната пътека между кварталите "Бузлуджа" и "Чолаковци" е създало изкуствени прагове пред оттичащата се по склона вода. Екипи на дружеството хидрооператор "ВиК Йовковци" също работят на място.

По заповед на Даниел Панов общинска комисия оглежда състоянието на обществената инфраструктура в целия град. Зам.кметът проф. Георги Камарашев и експерти бяха на място в кварталите "Чолаковци", "Бузлуджа", "Зона В" и в други части на града. Пясъкът и чакълът по улиците вече са премахнати. Обезопасено е пространството около частично съборилия се зид по ул."Цветарска". При подаване на сигнали в Общината за поражения в наводнени имоти експертите ще огледат и тяхното състояние.

Няма селища или къщи без ток и вода във Великотърновска област след обилните дъждове в понеделникк и вторник. Това съобщи гл.инсп. Станко Лазов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РД на ПБЗН. За двата дни пожарните екипи са отводнили общо 19 обекта в свищовските села Царевец и Вардим, във великотърновските Къпиново, Велчево и Церова кория и в стражишкото село Кесарево.

Вода е навлязла в приземни етажи и избени помещения. Във вторник са отводнявани 4 имота в Полски Тръмбеш след като река Елейска излезе от коритото си. От тях два склада за дървен материал също са пострадали. Над 3 часа огнеборците отводнявали участък по пътя Горна Оряховица- Лясковец, който бе залят. Движението по обходния път бе спряно. Наводни се района на кръстовището за Долна Оряховица, в близост до гробищния парк на Лясковец.

"Участъкът е в ниска точка и след първия обилен валеж успяхме да отводним, но като падна вторият порой, отново се наложи да изпомпваме вода, обясни гл.инсп. Лазов.

В понеделник няколко автомобила са били закъсали в района на Бирената фабрика във Велико Търново. Огнеборците са се отзовалии веднага и са отворили канализационните шахти, за да се изтече водата. Само във вторник във Велико Търново са били подадени 25 сигнала от граждани,че в имотите им навлиза вода.

"На тел. 112 направихме конферентна връзка, за да говорим и инструктираме гражданите. Докато вали, ние не можем да извършваме отводнителни мероприятия, трябва пороите да спрат. Много често водата преминава през имота и после се изтича или просмуква, затова успокоихме хората, че това е временно и не се налага да идват екипи на място", обясни Лазов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони