30 бесарабски българи ще учат безплатно софтуерно инженерство в ПУ "Паисий Хилендарски"

Община Пловдив финансира с 200 000 лв. годишно обучението на 50 студенти за IT сектора

НИКОЛАЙ СПАСОВ

Тридесет бесарабски българи от района на Одеса ще се обучават безплатно от учебната 2016/2017 г. по новата специалност "Софтуерно инженерство", която се разкрива в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по международна програма за развитието на IT-индустрията в града под тепетата и региона. В нея Община Пловдив ще инвестира по 200 000 лв. годишно за издръжката на общо 50 студенти бъдещи софтуерни инженери.

"Поемаме им годишните такси за обучение в размер на 2400 лв., което прави 100 000 лв. за 50 студента. Останалите 100 000 лв. ще отидат за покриване на разходите им за общежитие и за стипендии", разкри кметът на Пловдив Иван Тотев,. Предложението му за международната програма за развитие на IT-сектора в града ще се гласува в извънреден порядък от общинските съветници в местния парламент на сесията им този четвъртък, тъй като приемът на документи за кандидат-студенти в ПУ "Паисий Хилендарски" стартира от 15 юни и продължава до 30 юни.

Чрез новата програма се цели да се привлекат фирми от IT-сектора, които да се установят трайно в Пловдив и да се достигне до траен ръст на бизнеса от 15-20%. "Новата специалност "Софтуерно инженерство" ще е изключително бизнесориентирана. Идеята е от следващата година издръжката след втори курс на всичките 50 студенти да се поеме изцяло от IT компании от региона, а с нови 200 хиляди лв. от общинския бюджет да бъдат приети нови 50 първокурсници", допълни кметът Иван Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование