Зам.-министър Васил Грудев: Очаквам извинение за това, че няма спрени пари по ПРСР

"Очаквам извинение за това, че няма спрени пари по Програмата за развитие на селските райони." Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който проведе извънредна среща в парламента с депутати от „БСП лява България”, на която е обсъждано предоставената от БСП информация, че България е застрашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, предаде „Фокус”.

„Хубавото е, че от днешната среща уточнихме, че няма спрени пари и няма наложени санкции”, заяви зам.-министър Грудев. „Тези средства са възстановени вече на страната. Несериозно е да коментираме потенциална санкция за нещо, което нямало да бъде възстановено, а то от 3 месеца е по сметките на държавата. Това просто е абсурдно”, допълни той.

Грудев показа платежните нареждания, които и министър Танева предостави на народните представители в пленарна зала, доказващи продължаването на възстановяването на средствата от Европейската комисия към България.

Според него до ситуацията, провокирала срещата се е стигнало заради грешната интерпретация на писмото от Европейската комисия, което е написано на „чиновнически” език.

„Има допълнителни въпроси към работата на сертифициращия орган, към разплащателната агенция за допълнителни счетоводни проверки, които този орган трябва да направи, но това нали разбирате колко е различно. Радвам се, че го уточнихме. За мен беше удовлетворение, че те на срещата казаха, че всъщност никога не са твърдели за спиране на програмата и налагане на санкции. Явно аз съм объркал”, коментира още зам.-министър Грудев. Той призова темата за еврофондовете да не бъде използвана като предизборен трик, визирайки предстоящите президентски избори.

Депутатът от „БСП лява България” Иван Иванов, който взе участие в срещата, от своя страна посочи, че според тях опасността от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР е сериозна, защото има опасност те да бъдат искани обратно от българския бюджет. „Няма спрени пари, но опасността е да се връщат средства”, каза Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини