Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Заетост, по-качествено образование и повече култура в плана на ПЕС

От нашия пратеник в Брюксел

Лидерът Станишев представя Европейския план за младежта.

До 2020 г. се предвижда и разширявана на програмата „Еразъм +“, както и създаване на единно бюджетно перо за борба с детската бедност.

Четири основни приоритета са заложени в Европейския план на младежта на Партията на европейските социалисти, обяви в Брюксел президентът Сергей Станишев ден преди официалния старт на кампанията 16 юни.

Както „Труд“ писа, ПЕС ще поиска допълнителни 20 млрд. евро при предстоящата тази година актуализация на Многогодишната финасова рамка на ЕС 2014-2020 г.

Част от допълнителните средства ще се вложат във финансирането на програмата за заетост Младежка гаранция. Целта е да се гарантира качеството и устойчивостта на предложенията за работа, чрез насърчаване на общи стандарти, най-вече по отношение на социалната защита, възнагражденията, правата на работещите и придобиване на квалификация чрез изисквания за допълнителни обучения. От ПЕС ще настояват и за разширяване на обхвата от бенефициенти на програмата от 25 на 30 годишна възраст.

„Ще използваме Младежката гаранция като средство за социални и икономически иновации. Пъроначалното й финансиране от 6 млрд. евро не е достатъчна и може да доведе до преждевременно прекратяване на действието й. Ние настояваме тя да се превърне в постоянен елемент от политиките на ЕС по заетостта“, обясни лидерът Сергей Станишев.

Вторият стълб на плана е свързан с образованието и цели разширяване на обхвата на програмата „Еразъм +“. Ще се настоява за увеличаване на обмена на европейски студенти не само между висшите училище, но и в рамките на средното образование. Допълнителното финансиране ще позволи на всички ученици, независимо от техния профил и избрана сфера, да се възползват от програми за обмен, както и повече младежи в неблагоприятно положение да приболият международен опит.

Европейска младежка карта за лесен достъп до културни събития

Разширяване на достъпа на младите хора до културни събития, повишаване на обхвата на дейността на организациите в сферата и по-добра културна инфраструктура, особено в периферните и икономически слаби райони, предвижда още младежкият план на ПЕС.

С тази цел се предлага създаването на Европейска младежка културна карта. Тя ще представлява ваучер с определена стойност, съфинансиран със средства от европейските фондове, които ще може да бъде използван за културни събития.

„Вариант е проектът да обхваща младежи до 25 г., които например за една година ще имат определена сума за театър, кино, театри или други подобни дейности“, обясни Станишев.

Последната опорна точка в плана на ПЕС за младежда до 2020 г. е програмата за Детска гаранция като част от Европейския интегриран план за борба с детската бедност. ПЕС ще настояват за създаване на единно бюджетно перо за борба с детската бедност, която обединява съществуващите фондове и инструменти.

Този стълб обхваща кампанията на ПЕС, която стъпва на усилията дефиницията , приета от Европейския парламент, според което всяко дете, живеещо в бедност трябва да има достъп до безплатно здравеопазване, образование, детски грижи, достойни жилищни условия и адекватно хранене.

За референдума във Великобритания

Попитан за референдума във Великобритания за излизане от Общността Станишев каза: „Не мога да дам прогноза, защото всеки референдум е като една кутия на пандора, от която не знаеш какво ще излезе. Факт е обаче, че най-големите печеливши от ЕС са големите икономики, които имат достъп до един огромен пазар. Все се надявам здравият разум да надделее, гаранции няма, трябва да уважим вота на англичаните какъвто и да е той, с всички последици за тях и за другите членове на ЕС.

За речта на Плевнелиев

Попитан за речта на президента росен Плевнелиев в Страсбург и адекватна ли беше тя Станишев коментира: Аз уважавам институциите, на първо място. С не малко неща по отношения на ЕС бих се съгласил. Но останах с впечатлението, че беше изместен акцентът. Това което аз бих искал да чуя като представител на България е ЕС е каква България искаме да видим в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.