Росен Плевнелиев: Проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права

"Проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права", заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с румънския държавен глава Клаус Йоханис, съобщава "Фокус".

„По-добрата свързаност в региона като цяло е изключително важна за двустранните ни отношения. Изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е наш стратегически общ приоритет, който днес бе препотвърден и намери голяма обща воля за надграждане “, коментира той.

Плевнилев допълни, че реализацията на Южния газов коридор и междусистемните връзки със съседни страни са приоритет не само за България, но и за Румъния. „Това е и единствената възможност в краткосрочен план в Югоизточна Европа да подобрим своята енергийна сигурност. За България е от изключителна важност интерконекторът с Румъния и днес установихме с румънския президент, че проектът най-сетне се движи в правилната посока и е на финалната права.

Ще се радваме в рамките на тази година той да бъде финализиран “, посочи българският държавен глава. „Знаем много добре, че този интерконектор има своята стратегическа роля и като част от роденият в съвместна инициатива между България, Румъния и Полша нов газов коридор Север-Юг“, допълни той.

„За 2015 година за първи път в историята на туристическата индустрия на България румънските туристи вече са първи в класацията и ние имаме почти 1 милион туристи от Румъния. Българските туристи в Румъния надхвърлят над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава“, заяви Плевнелиев.

По думите му подписаната през април 2015 година спогодба относно избягване на двойно данъчно облагане ще допринесе и ще даде нов импулс на бизнес отношенията между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини