Меморандум за сътрудничество сключиха Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и НВУ „Васил Левски”

снимки: Стопанска академия

Меморандум за сътрудничество подписаха в Свищов ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, доц. д-р Иван Марчевски и началникът на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски” във Велико Търново, бригаден генерал Пламен Богданов.

Сътрудничеството между двете висши училища ще бъде в сферата на научно-изследователската дейност и обмен на образователни технологии, обявиха на пресконференция ръководителите на двете висши училища.

„Непростимо е две учебни заведения, които се намират в един регион на България на по-малко от 80 км., да не развиват съвместна дейност”, заяви ген. Богданов изразявайки радостта си от подписването на меморандума. Той подчерта значимостта на историята, традициите и авторитета на Стопанска академия и припомни, че НВУ е наследник на първото военно училище, създадено в България през 1878 г.

Доц. Марчевски също изрази пред медиите удовлетвореността си от създадените взаимоотношения и бъдещо сътрудничество с НВУ във Велико Търново. Според ректора на Свищовската академия, двете висши училища имат много полета за съвместна дейност, което ще доведе и до повишаване на компетентността им в различни за тях сфери.

След официалното подписване на меморандума, ръководителите на двете висши учебни заведения си размениха почетни символи и плакети. След това, заедно със своите екипи проведоха и първата си работна среща. Сред планираните конкретни съвместни дейности е подготовка на проектно предложение по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Коментирана бе идея за създаване на Център за компетентност в сферата „Мехатроника и чисти технологии”.

В работната среща и в пресконференцията участваха още зам.-ректорите на Стопанска академия доц. д-р Тодор Кръстевич и доц. д-р Николай Нинов, зам.-ректорът по учебната и научна част на НВУ полк. доц. д-р Веселин Мадански, деканът на факултет „Общовойскови” полк. проф. д-р Свилен Стефанов и проф. д-р Венелин Терзиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони