2 192 дка земеделски земи дава под аренда Община Търговище след явен търг

222 имота земеделски земи отдава под аренда Община Търговище след проведен публичен търг с явно наддаване, на който бяха обявени общо 558 имота. Общата площ на имотите, които ще бъдат арендувани, е 2 192 дка. Те ще бъдат стопанисвани за срок от 5 до 30 години, според вида на насажденията, които планират арендаторите. Обявените имоти са такива с изтекъл срок на ползване или ненаети до момента.

Най-голям интерес има към 5-годишните договори, по които ще бъдат обработвани 117 имота с площ 868 дка. На тях могат да се отглеждат пшеница, ечемик, рапица и други, съобщиха от Община Търговище.

За 7 години ще бъдат наети 17 дка, на които ще се сеят фуражни култури. 15 имота с площ 161 дка ще бъдат дадени за срок от 25 години, показват още резултатите от търга. На тях спечелилите наддаването ще създават трайни насаждения от костилков или семков тип. Най-голяма площ от земеделските земи на общината ще се ползва за срок от 30 години. В тази група участниците са наддавали за 79 имота с обща площ от 1146 дка, на които ще се отглеждат насаждения от костилков, семков или черупков вид.

На търга в Община Търговище нямаше желаещи да арендуват земи за ягодоплодни или лозови насаждения, които бяха обявени за срок от 10 и 20 год. съответно.

От Община Търговище съобщиха, че за първи път правят търг с явно наддаване и са доволни от постигнатите резултати. Целта е била достигане на по-високи цени чрез конкуриране между участниците при наддаването и гарантиране на прозрачност на процедурата. Уточниха и, че за първи път се дава толкова подробна информация за процедурата, което е част от поетия ангажимент на кмета д-р Дарин Димитров за публичност и прозрачност при управлението и разпореждането с общинско имущество.

На търга най-голямо наддаване е имало за нива от 90 дка в село Вардун, където е стигната и най-високата цена за срок 30 стопански години. Тя е от 641 лв/ дка, което е близко до продажната цена на земите в района, а търгът е стартирал при цена от 33 лв./дка, съгласно наредбата за базисните цени. Най-големият имот, който беше пуснат на търга е нива от 270 дка в село Драгановец.

На търга са обявени 767 дка площи с храсти, които са предвидени за създаване на трайни насаждения. От тях са наети 460 дка и по този начин е увеличен делът на обработваемите земи на територията на общината.

От там уточниха, че очакваните приходи от арендно плащане за първата година от имотите за едногодишни и фуражни култури са 34 140 лв. Тези средства са заложени като приходи в местните дейности и отиват за издръжка на различни направления.

При договорите с по-дълъг срок има гратисен период от 4 стопански години за създаване на трайните насаждения и арендното плащане ще започне от 5-та година.

Средногодишно в общината постъпват по над половин милион лева от отдаването на земи, полски пътища и мери. С проведения търг се очаква завишаване на приходите в местния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика