Земни маси се сринаха върху джип на пътя между Велико Търново и Арбанаси

Снимки: Община Велико Търново

Земни маси се откъснаха в днес след обяд от стръмен скат и се сринаха върху джип, преминаващ по пътя между Велико Търново и село Арбанаси. Като по чудо пострадали хора няма. Свлачището се е активирало след проливните дъждове през последните дни.

Движението в невралгичният участък незабавно е било спряно.
На мястото пристигнали екипи на полицията и Областно пътно управление. Час по-късно пътното платно бе почистено от падналите скални късове и движението по трасето Велико Търново-Арбанаси-Горна Оряховица бе възстановено.

Още в четвъртък екип от Агенция „Пътна инфраструктура” пристига във Велико Търново, за да обследва свлачищата под крепостта Трапезица и пътя между Старата столица и Арбанаси. След инцидента кметът на болярския град Даниел Панов постави въпроса за сериозния проблем пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Двамата говориха за необходимостта от предприемане на своевременни мерки.

След срещата бе решено експертите и специалистите да пристигнат във Велико Търново в най-кратки срокове и в рамките на седмица да бъдат набелязани необходимите дейности за укрепване на двете места.

Двете свлачища се активизираха под влияние на проливните дъждове във Велико Търново през последните дни. Само във вторник следобед количеството на валежа бе 70 литра на квадратен метър за 45 минути.

„Трасето ще остане отворено, като водачите следва да преминават с повишено внимание покрай двете свлачища и да спазват пътните знаци. При изкачването към Арбанаси движението е ограничено в едната лента само в засегнатия участък. Свободната вътрешна лента се използва двупосочно, според въведената от Агенция „Пътна инфраструктура”/АПИ/ временна организация", предупредиха от общинската управа във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини