Нов подход за борба с престъпността ще ангажира всички държавни институции

"Тръгваме по един нов подход за превенция на престъпността, ангажирайки всички държавни институции." Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на участието й в работна среща по превенция на престъпността, предава „Фокус”.

Министър Бъчварова подчерта, че това не означава, че МВР се отказва от своята отговорност, напротив тя остава основна, както и в това да се координират усилията на всички останали институции ,защото само по този начин ще могат да се постигнат истински и добри резултати.

Вицепремиерът посочи, че целта на срещата в Кюстендил е била не да се вземат конкретни решения, а да се съберат всички институции, имащи отношение към темата за престъпността на регионално ниво и да се обсъди концепцията за това, че всички трябва активно да се включат в процеса по повишаване на сигурността, превенция на престъпността, да се видят добрите практики и специфичните регионални проблеми.

Министър Бъчварова заяви, че всичките усилия на МВР са насочени към гарантиране на спокойствието в държавата, а това което в момента се случва е част от общата картина на престъпността. „Ние полагаме всички усилия да вземем конкретни мерки, които са необходими в момента, и без да забравяме превенцията, която е наша отговорност”, допълни министър Бъчварова.

Тя посочи, че статистиката показва едни доста добри резултати относно работата на дирекциите в Югозападна България – спад на престъпленията и повишаване на разкриваемостта. „Това не може да ни успокоява, не може да бъде достатъчно, но е една доста добра база, за да продължим работата”, допълни министър Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини