Режисьорът Крис Болдуин: Бих дошъл да работя за Пловдив през 2019 г.

Британският режисьор Крис Болдуин подготвя фестивалните събития във Вроцлав, който е столица на културата на Европа за 2016 г.

„Надявам се да ме поканят да организирам събитие и когато Пловдив стане Европейска столица на културата. Много бих искал да дойда и да видя какво правят колегите,“ каза известният британски режисьор Крис Болдуин, който е автор и куратор на събитията в Европейската културна столица за 2016 г. - Вроцлав.

Крис Болдуин вече е работил в България - и не къде да е, а в „Северозападналия“ й край.

Той е добре запознат с историята и културата на страната ни. Поводът за посещението му е бил 10-ата годишнина от промените през 1989 г. “Проектът 1989 - места на памет в Северозапада" събира личните истории на деца от Видин, Вършец, Враца и Монтана, които са научили за станалото от разговори с родителите си. Болдуин прави постановка по разказите на учениците.

Режисьорът е изтощен от работата си във Вроцлав. Той току-що е завършил интердисциплинарното шоу Flow ("Прилив"). На 11 юни невероятното зрелище взе ума на жителите и гостите на града. Български журналисти бяха сред множеството представители на медии от цял свят, които отразиха фестивала.

„Да, идвал съм в Северозападна България през 1998 г, когато работих с New Culture Foundation. Идеята беше да покажем как можем да използваме културата, за да разучим историята, особено травматични моменти, свързани с историята.“
От три години британецът буквално живее във Вроцлав. „53-годишен съм и досега не съм открил нищо, което да ме обсеби така, както този проект. Както един познат казва - не е важно откъде си, а къде се чувстваш местен. Е, тук се чувствам на мястото си. Знам къде са най-добрите кафенета, знам къде да се отбия да поговоря с някого и къде да не ходя.”
До този момент Крис Болдуин успешно е режисирал и организирал церемонията по откриването "Духовете на Вроцлав" 17 януари 2016 г, събитията "Мостове" на 20 юни 2015 г., и Flow. Последното и най-голямо събитие, което предстои, е закриването на 16 и 17 декември 2016 г.

За изумителния фестивал Flow и финалната му нощ с пиротехника, 3D мапинг, 55 лодки на доброволци и мегасимфоничен оркестър, както и за опита на организаторите на Европейската столица на културата Вроцлав - четете в неделния брой на „Труд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура