Комисия по безопасност на движението в Благоевград с редица мерки за повишаване сигурността на пътя

Празнуваха бабинден с водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите в Дебелец

Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Съдии и прокурори ще декларират подаръци над 1000 лв.

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществото си в страната и чужбина, което включва имоти, коли, банкови сметки и кредити над 10 хиляди лева, подаръци над 1000 лева, дялове в дружества, както и имуществото на съпрузи, деца и лица, с които живеят, съобщи „Дарик“.

Това предвижда вторият пакет от промени в закона за съдебната власт, одобрени на днешното правителствено заседание. Промените засилват самоуправлението на съдиите и въвеждат срокове за възлаганите или извършвани от прокурори проверки.

Ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че очаква окончателното приемане на законопроекта преди лятната ваканция на депутатите, за да няма изкушения за използването му по време на предстоящата предизборна кампания.

Декларациите ще се подават всяка година, без значение дали ще се нанасят промени по него. Целта е магистратите да бъдат проследявани например как погасяват кредитите си и дали няма рязка промяна във финансовите им възможности, мотивира се министър Екатерина Захариева. Друга промяна е въвеждането на централни комисии към съда и прокуратурата, които ще правят атестациите на магистратите. Законопроектът предвижда и срокове за извършване на прокурорските проверки.

„Ако проверката не приключи с достатъчно данни за извършване на престъпления, тя трябва да бъде прекратена. Срокът е 3 плюс 1 месец, доста по-кратко, отколкото е досъдебното производство“, обясни Захариева.

Тя отрече да има напрежение между нея и членовете на Висшия съдебен съвет:

„И се надявам на конструктивен подход от тях. А не да бъдат критични, когато според мен тези, които не са участвали в работни групи, им е бил кратък срокът, но имаше абсурдни забележки“.

Законопроектът предвижда още промени в правилата за придобиване на юридическа правоспособност. Една от тях предвижда изпитът за придобиване на правоспособност да съдържа и решаване на казус.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.