Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Албански трафикант избяга през ГКПП-Златарево, докато проверяват автомобила му за дрога

Убийство и самоубийство вдигнаха на крак варненски квартал

Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

Съдии и прокурори ще декларират подаръци над 1000 лв.

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществото си в страната и чужбина, което включва имоти, коли, банкови сметки и кредити над 10 хиляди лева, подаръци над 1000 лева, дялове в дружества, както и имуществото на съпрузи, деца и лица, с които живеят, съобщи “Дарик”.

Това предвижда вторият пакет от промени в закона за съдебната власт, одобрени на днешното правителствено заседание. Промените засилват самоуправлението на съдиите и въвеждат срокове за възлаганите или извършвани от прокурори проверки.

Ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че очаква окончателното приемане на законопроекта преди лятната ваканция на депутатите, за да няма изкушения за използването му по време на предстоящата предизборна кампания.

Декларациите ще се подават всяка година, без значение дали ще се нанасят промени по него. Целта е магистратите да бъдат проследявани например как погасяват кредитите си и дали няма рязка промяна във финансовите им възможности, мотивира се министър Екатерина Захариева. Друга промяна е въвеждането на централни комисии към съда и прокуратурата, които ще правят атестациите на магистратите. Законопроектът предвижда и срокове за извършване на прокурорските проверки.

“Ако проверката не приключи с достатъчно данни за извършване на престъпления, тя трябва да бъде прекратена. Срокът е 3 плюс 1 месец, доста по-кратко, отколкото е досъдебното производство”, обясни Захариева.

Тя отрече да има напрежение между нея и членовете на Висшия съдебен съвет:

“И се надявам на конструктивен подход от тях. А не да бъдат критични, когато според мен тези, които не са участвали в работни групи, им е бил кратък срокът, но имаше абсурдни забележки”.

Законопроектът предвижда още промени в правилата за придобиване на юридическа правоспособност. Една от тях предвижда изпитът за придобиване на правоспособност да съдържа и решаване на казус.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.