Кметът на Вроцлав Рафал Дуткевич: Ако влагаш в културата, развиваш икономиката

Рафал Дуткиевич става кмет на Вроцлав през 2002-ра и е преизбран с 85% от гласовете като независим кандидат през 2006 г. Под управлението му в бюджета на Вроцлав се вливат рекордни инвестиции, създадени са над 40 000 работни места в чуждестранни компании и 120 000 в местни. Градът, който е Европейска столица на културата за 2016 г., е с население 600 000.

- Какво послание имате към кмета на Пловдив - както знаете, градът ще е Столица на културата на Европа през 2019 г.?

- Стискаме палци на Пловдив и България. На кмета специално искам да кажа: Вие сте щастлив човек! Много е хубаво, ако се случи градът ви да бъде Столица на културата по време на вашия мандат. Поздравления и най-топли пожелания от Вроцлав.

- Коя беше най-трудната част от подготовката?

- Първо, разбира се, трябваше да спечелим. В Полша кандидатстваха 11 града, включително и Варшава. След това се наложи да се погрижим за инфраструктурата, построихме нови музеи, новата концертна зала, новите културни центрове. Вложили сме доста - грубо казано 500 млн. полски злоти (около 250 млн. лева - бел. ред.) И не на последно място трябваше да подготвим програмата, която е доста наситена - за година имаме над 1000 събития - всеки ден става по нещо.

- Какво е да си столица на културата в Европа, която е на прага на разцеплението?

- Говорите за референдума на Великобритания? Всички се надяваме да има положителен резултат - тоест, тя да остане в рамките на ЕС. Едно от посланията ни като столица на културата е това: Първо, Европа е страхотна и второ, има един епископ - епископ Коминек, който в писмото си до немските епископи в началото на процеса на помиряването между Германия и Полша пише: "Прощаваме ви и ви молим за прошка." Когато впоследствие го попитали защо е написал това, той отговорил: "Национализмът принадлежи на вчера, бъдещето е в обединена Европа." Ето това е посланието ни.

- Тъй като сте направили големи инвестиции в организирането на събитията през тази година, каква възвращаемост очаквате?

- Има пряка връзка между иновациите и средствата, които се влагат в културата. В цяла Европа страните, които отделят голямо внимание на културата си, нивото на иновациите е много по-високо. Което от своя страна означава голямо развитие на икономиката. На въпроса ви - първо, абсолютно съм убеден, че ще си възвърнем парите. Но има и нещо много по-важно. Когато се опитваш да раздвижиш духовете - това е важното.

- Все пак като кмет сте нещо като мениджър на този град.

- Да, наистина, човек трябва да проявява отговорност по отношение на парите, но като кмет имам и друга отговорност - хората във Вроцлав да бъдат щастливи. Усещането ми е, че градът ми расте и се развива и показва европейското си лице.

Ако един инженер отиде на театър, преживяването може да му даде храна на въображението и да го направи по-добър творец. Опитваме се да подтикнем хората да ходят по-често на театър, да ги вкараме в библиотеките, опитваме се да ангажираме децата в тези събития. Да им помогнем да създават култура и да се докоснат до културата.

- Каква подкрепа получавате от правителството?

- Имаме голяма подкрепа. След като спечелихме конкурса, имахме дълги преговори с предишното правителство, които решиха да ни ударят сериозно рамо. А новото правителство не се отметна от това решение. Получихме около 120 млн. злоти (60 млн. лева - бел ред.

- А каква сума отделя общината на Вроцлав?

- Горе-долу по равно даваме.

- Получихте ли средства от ЕС?

- 1 или 2 млн. евро. Но при построяването на инфраструктурата, получихме европейски средства. Половината от инвестициите са по програми.

(Използвани са въпроси и на други медии.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура