Плевнелиев и Йоханис "приветстват" решението на САЩ да дислоцира военноморски части в Черно море

Снимка: Прессекретариат на президента

България и Румъния са фактори на стабилност и сигурност в Източна Европа и ще засилят партньорството си в тази сфера, както и в борбата с тероризма, стана ясно на пресконференцията на президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис, съобщиха от "Дондуков" 2.

Променената среда на сигурност в региона, вследствие на кризата в Украйна, налага да бъде поставен акцент върху стратегическото значение на Черноморския регион при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО. И Росен Плевнелиев, и Клаус Йоханис приветстваха решението на САЩ да дислоцира военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа.

„България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО, както и разполагането на многонационална бригада в Румъния. Очакваме да се вземе такова решение на Срещата на върха на НАТО във Варшава“, отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни изразената от министъра на отбраната Николай Ненчев позиция, че страната ни е готова да изпрати на ротационен принцип до 400 военнослужещи за подготовка и обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика