По данни на Евростат: Дрехи, цигари и пиене най-евтини в България

Облекло и обувки, цигари и алкохол са най-евтини в България в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС). Стойностите и на трите стоки са най-ниски у нас, съответно 77%, 50% и 64% по-малко от средната цена в съюза. Страната ни, заедно с Полша, е шампион по най-ниски цени на рибните продукти, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, която сравнява 440 продукта, предлагани в 38 европейски държави през 2015 година.

Най-евтината храна се продава в Полша - 63% от средната стойност в ЕС-28. Веднага след поляците се нареждаме ние и северните ни съседи.

За плодовете и зеленчуците най-евтина е Румъния - с 51% под средното, следвана от Полша с 38% и България с 34%.Огромна е дупката по отношение на продуктите с мазнини - масло, маргарин, олио, зехтин и други. В България те са по-скъпи от средното в ЕС с 5%. Този тип храни са по-евтини от нашите в повече от половината страни в ЕС, включително във Великобритания, Франция, Германия, Португалия и Италия.

Дания е страната с най-високи цени на храни и безалкохолни с показател от 145% над средния, следвана от Швеция (124%), Австрия (120%), Ирландия (119%), Финландия (119%) и Люксембург (116%).

По отношение на цигарите цените в България са приблизително 4 пъти по-ниски от тези във Великобритания (218%).

Големи разлики има по отношение на млечните продукти и яйцата - у нас те са едва 12% под средното за ЕС, като по-евтини са в Унгария, Литва, Чехия и Полша, където са с впечатляващите 35% под средното.

Цени в България на продукти/сектори при средна стойност в ЕС от 100%

Сектор +/-%

Храни и безалкохолни напитки 70%

Хляб и жито 58%

Месо 55%

Мляко, сирене и яйца 88%

Алкохол 64%

Цигари 50%

Плодове и зеленчуци 66%

Риба 64%

Дрехи и обувки 77%

Олио 105%

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари