Шкорпиловци - курортът на народа

Новото строителство и тук е завзело територии.

Рок и метъл звезди откриват сезона преди Джулая

Бетонът все още не е залял най-големия плаж на нашето Черноморие

Шкорпиловци - райското кътче на все още народни цени. Близо 50 предприятия в страната от времето на соца са имали някога бази в курортното селище на юг от Варна и спомените на много работещи в тях - средностатистически българи от онова време, а и сега - са свързани с ваканцията на море в бунгала и ведомствени столове за хранене с режийни. През някои от тях вече все едно е минало торнадо, казва кметът на селото Атанас Кателиев.

Картинката на бившата соцбаза наистина не е за гледане - има разбити, изгнили и ограбени бунгала. Но в другия край курортът се възражда, а модернизирането и обновлението не бърза да избива инвестициите си с надценки до тавана. Тук не важи правилото за краткия туристически сезон „ден година храни“.

Макар и по на юг от Варна, истинското лято в Шкорпиловци започва едва на 1 юли. Шанс за малко по-ранен старт дава първият рок събор „Шкорпиловци“. Още на 25 юни Кметъла Цонко Цонев води норвежкия вокалист в хевиметъла и хард рока Йорн Ланде и прочутия наш китарист Николо Коцев с бандата му „Кикимора“. Тежка музика ще се лее всяка вечер и цяла седмица на импровизираната сцена на плаж „Шкорпиловци-север“, който общинската администрация на Долни чифлик почисти старателно в кампанията „Да изчистим България за един ден“. Участие имат Милена Славова, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, Шеки и „Шеки бенд“, „Обратен ефект“, „Скарлет Аура“ и „Фанданго“.

В селото усилено се подготвят да посрещнат лятото - работници, наети от кметството, косят избуялата трева, трактор рине боклуците.

Шкорпиловци е с най-големия плаж по българското Черноморие, който се шири на 12 км, а морето и пясъкът направо се сливат с планинските поляни, което го прави още по-девствен и романтичен. Но стопанин има само „Шкорпиловци-централен“ - фирма „Ескана“ с концесия за 20 години. Северният плаж беше разделен на три на поредните търгове от Министерството на туризма, но кандидати така и не се намират. За южния има желаещи да го наемат, поне засега. Още не се знае колко ще струва сянката на плажа, но традиционно чадър и шезлонг са по 4 лева.

На огромното крайбрежие са формирани четири курортни комплекса - „Камчия-Лонгоза“, „Шкорпиловци-север“, „Шкорпиловци-юг“ и „Шкорпиловци-село“. Над 70 на сто от имотите са частни, а най-хубавото е, че 2/3 от населението са млади хора, които остават в селото, за да правят туризъм, казва кметът Кателиев. Дори тези, които живеят в областния или общинския център, се връщат всяко лято и въртят бизнес, свързан с морето. Повечето са наследили вили и къщи за гости, стегнали са ги, реновирали и ги дават на летовници между 8-10 и 15 лева на вечер дори и в пика на сезона. Най-тузарски засега си остава хотелският комплекс „Лонг бийч“ с 9 дизайнерски сгради, потънали в бутикова зеленина. В луксозните къщи на „Морски дюни“ вече са посрещнали над 300 руски деца, а след 20 юни ще наброяват над 750. Фирмитесобственици на двата комплекса са и основните спонсори на рок феста.

Могат да се намерят и кокетни бунгала, които вървят по 20-25 лв. на вечер за две легла, или 35 лева за 4 легла, както и малки семейни хотелчета на евтини цени. В селото е базирана ихтиоложката станция на БАН с внушителен 300-метров мост. В селото лагеруват и студенти по фармация от МУ във Варна, които събират лечебни треви за илачи от народната медицина.

Според справка на община Долни чифлик категоризираните места за настаняване в Шкорпиловци са 55 с близо 2500 легла, а заведенията са 43 с над 2600 места. Миналата година са реализирани над 74 000 нощувки най-вече от българи и близо три пъти по-малко чужденци, при това предимно братушки. За миналата година приходите от туристическа такса в местната хазна са малко над 40 000 лв. Тази година са заложени 42 000 лв., но според кмета на Долни чифлик Красимира Анастасова планът ще бъде надхвърлен при това не само заради очаквания ръст на туристи по морето, а и заради завишен контрол на хотелиерите.

Миналото лято беше направена нова крайбрежна алея - обезопасена, осветена, с тротоар за пешеходците и паркинг за автомобили. Приоритет в плана за Североизточния район е изграждането на панорамен път от Камчия до Бяла през Шкорпиловци и проект за пречиствателна станция в курортното селище, каза областният управител на Варна Стоян Пасев. Тогава ще има бурен разцвет на туризма в Шкорпиловци, категоричен е той. Но и едва ли цените ще останат народни. А за да не превземе все още бетонът голямото и красиво крайбрежие, помага фактът, че най-големият черноморски плаж попада в защитената местност „Камчийски пясъци“ и уникалното съчетание от дюни и лонгозни гори е в европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Забрана за строителството има и заради разкрития античен археологически комплекс - късноантична крепост, раннохристиянска базилика, раннохристиянска гробница и част от старобългарски вал, който се шири на 5,853 дка.

Бягат на плаж в Шкорпиловци

От Варна и Балчик бягат на плаж в Шкорпиловци, защото на 5 и дори на 20 м летовниците се ширят сами и не се прескачат с други. А голямото изкушение са народните цени в заведенията. Бистрата на морето предлагат салати по 3.80 лв., ракия 50 г за 1,40, халба бира 300 г – 1,80 лв., цаца по 3 лв, сафрид по 8 лв. Още по-тънко излизат сметките в механата на пъпа на селото. Всички видове салати са по 2,60-2,90 лв, 100 г ракия- само 1,60 лв., колкото и водката, пържени картофи - 2 лв., всякакви миди и калмари по 4 лева, колкото и скариди на тиган, мезе от луканка и филе „Елена“ по 2 лв., 500 мл каничка вино -5 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм