Кросфит – фитнесът на бъдещето

Обръщането на гуми е често срещано упражнение

Кросфит е изключителна иновативна система за трениране, в която се развиват основните физически качества: сила, издръжливост, мобилност, бързина, баланс, експлозивност, точност. Продължителността на една тренировка продължава около 35 минути и в нея се включват аспекти от три различни спорта: вдигане на тежести, гимнастика и лека атлетика.

Целта на кросфита е да забърза ежедневието на хора, които нямат никакво свободно време, като се преследва лимитът на издръжливостта и силата на трениращите.

„Бързата“ тренировка, както я наричат някои специалисти е основна част в подготовката на състезатели от най- различни спортове – ММА, кик бокс, плуване, футбол, баскетбол, ръгби, американски футбол, както и пожарникари, военни, спец-части и други.

Идеята е винаги е упражненията да се изпълнят за максимално кратко време, а тренировката да протича под формата на състезание с останалите в групата. Така нивото на мотивация се засилва и всеки иска да е първи. Не бива да се подценява и състезанието със самия себе си обаче – удовлетворението, което изпитваш, подобрявайки времето си на даден комплекс, изпълнен след два месеца например, е несравнимо.

Интересното е, че се води пуническа война между кросфитърите и традиционалистите във фитнес залите. Първите казват, че цялостната тренировка на традиционалситите е просто загрявка в кросфита. Фитнес-маниаците пък се подиграват на „модернистите“, че не използват достатъчно допълнително тегло. В крайна сметка, и двата враждуващи лагера се стремят към една по-добре физическа форма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл