Започнаха изслушванията по делото срещу Led Zeppelin

В Окръжния федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния, започнаха изслушванията по дело срещу легендарната британска рок група Led Zeppelin. Музикантите са обвинени в плагиатство на хита си "Stairway to Heaven", съобщи БНТ.

В исковата молба се твърди, че откриващите акорди от "Stairway to Heaven" са откраднати от инструментала "Taurus", на който автор е Ранди Улф, американски певец и китарист от американската група Spirit. "Taurus" е записана през 1967 година, а "Stairway to Heaven" датира от 1971 година. Адвокатът Майкъл Скидмор, който представлява интересите на Ранди Улф, починал през 1997 година, твърди, че Led Zeppelin са слушали инструментала на неговия клиент преди да създадат "Stairway to Heaven".

Пред съда се яви сестрата на Ранди – Джанет Улф, която разказа, че брат ѝ е посветил "Taurus" на съпругата си Робин и вероятното плагиатство го е тормозило дълги години. Адвокатът на Робърт Плант и Джими Пейдж от Led Zeppelin заяви във встъпителната си реч, че „музикалните елементи не са ничия собственост”. Според него рокгрупата не е нарушила никакви закони и съществуват доказателства, че спорната мелодия е съществувала и преди появата на инструментала "Taurus".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица