Симеон Дянков: Без магистрала "Хемус" няма шанс за Северна България

Бившият министър на финансите Симеон Дянков смята, че трябва да се акцентира върху икономически политики за регионите, особено в Северна България. Пред БНТ той заяви, че без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре и ако сегашното правителство не направи успешни стъпки за магистралата, за него то ще бъде неуспешно. Дянков коментира още как ще се отрази евентуалното излизане на Великобритания от ЕС.

Дянков цитира данни на НСИ за миналата година, според които около 40 000 души, повечето от които млади хора, са напуснали градовете в Северна България и са дошли в София, а общо 35 хиляди от там са излезли извън България. Т.е. около 70 хиляди души са напуснали Северна България само за миналата година.

Дянков смята, че голяма част от българите в регионите страдат от факта, че децата и младите хора отиват да работят и учат в ЕС. Този проблем трябва да се реши, като се направят икономически политики за регионите, извън това да се използват евросредства и развитие на инфраструктурата. Трябва правителството да види какво може да се направи в регионалните икономики, и то особено на Северна България.

Ексминистърът коментира и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което според него ще намали икономическия растеж, но не дотолкова, доколкото говори британското правителство или анализаторите.

"Ще има известно намаляване и в английската икономика, и в европейската. Основният проблем обаче ще бъде по-скоро политически, защото Европа последните 60-65 години години се е развивала на базата на все по-разширен пазар и изведнъж втората най-голяма икономика - Великобритания дава близо 18 процента от общия икономически ръст и развитие в Европа, казва - изглежда, че на нас това не ни е интересно, ние излизаме от ЕС. Това ще даде доста дългосрочно и негативно отношение към ЕС", каза Дянков.

Досега няма такъв прецедент и не се знае как точно ще стане този процес, но поне две три години ще са необходими, за да се изясни процедурния път по който ще стане. "Това ще бъдат две-три години на много силна нестабилност и икономическа, и политическа", каза Дянков. Той все пак се надява, че здравомислещите хора във Великобритания ще са достатъчни, за да се отхвърли излизането от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика