Мая Манолова иска от енергийната министърка ревизия на "Топлофикация София" заради юрисконсултските такси

Омбудсманът Мая Манолова ще поиска от министъра на енергетиката да разпореди финансова проверка на "Топлофикация" зариди начисляването на такса "юрисконсулт" на абонати, осъдени за неплатени сметки.

"Въпросът, който настоявам да бъде изяснен чрез механизмите на финансовия контрол, е какво се случва със събираните от "Топлофикация" юрисконсултски възнаграждения, колко пъти дружеството ги събира, как ги осчетоводява и за какво ги харчи? Става дума за неоснователно обогатяване от страна на "Топлофикация". Самата "Топлофикация" призна, че използва тези средства, за да плаща свои разходи, например просрочените си задължения за природен газ - посочи Манолова пред БНР - Административните разходи за заплати са се били увеличили с 3 милиона. В същото време КЕВР одобрява тези разходи, плюс допълнителни разходи за съдебни разноски, не предприема никакви действия за това да бъдат избавени българските граждани от неправомерното събираните на допълнителни средства, плюс и без това високите цени за топло."

"Ще изпратя още една препоръка на председателя на КЕВР, ще поискам още една публична среща, ще поканя медии, ще поканя потребителски организации. КЕВР са длъжни в случаите, в които установят незаконни, неморални, несправедливи, некоректни практики по отношение на топлофикационните дружества, спрямо техните клиенти, да променят общите условия", заяви националният омбудсман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари