Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Бойко Борисов: Социалистическата държава не направи нищо за най-важното – чистотата на природата

България е от страните, в които с всеобщи усилия сме направили така, че хората да усетят нашето членство в Европейския съюз. Именно затова кохезионната политика ни е толкова важна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, в речта си по време на откриването на провеждащата се в София конференция на тема: „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“, цитиран от „Фокус” .

Целта на конференцията е да бъде направен анализ на постиженията на политиката по сближаване на Европейския съюз за периода 2007-2013 и на предизвикателствата, свързани с нейното прилагане през призмата на резултатността.

“България е един от примерите за правилно усвояване на европейските фондове.”, каза премиерът Борисов. „Магистралите дават огромен тласък на икономиката и инвестициите. С мен се шегуваха преди години, че асфалт не се яде, но се оказа, че там откъдето минат магистрали и жп линии, след една година вече има бензиностанции, а след две – заводи. Градовете покрай магистралите се задъхват от липса на работници за новите предприятия”, посочи още той.

„Това е нашата политика в Европейския съвет – да не се пипа кохезионната политика. Много пъти съм предупреждавал, имам предвид в България, но съм го говорел и в Европа, че кохезионната политика дава огромни възможности на новите страни членки да достигнат и да станат конкурентно способни на другите държави”, допълни премиерът.

Според Борисов европейската солидарност означава да поставяш обществения интерес над частния. „С твърда позиция трябва да се отстояват националните интереси, но в същото време трябва да се отчита моментното състояние на изпадналите в беда”, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

„Затова във всяко наше изказване благодарим на Европейската комисия и европейската солидарност към България”, посочи премиерът Борисов. „Неслучайно сме се насочили към сфери, които да касаят и другите страни в ЕС. Аз много обичам да слушам, когато с носталгия се връщат към миналото, защото винаги когато човек се сеща за младините си, то е с носталгия. Тогава му се е виждало по-добре, но да си помислим как бяха третирани битовите отпадъци на всяко едно семейство през изминалите години – заравяни в земята, хвърляни в деретата и реките”, допълни той.

По думите му в близкото ни историческо минало е нямало заводи или депа, където да отпадъците да бъдат третирани чрез съвременни методи. „Само за няколко години милиарди евро отидоха в тези системи. Помните ли какви бяха реките и плажовете на България? Когато се дава за пример бившата социалистическа държава България колко мощна икономика има, си задаваме риторичен въпрос, защо най-важното за хората – чистотата на природата, не е правено”, коментира още премиерът Бойко Борисов.

На форума присъства и европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу, а събитието събира близо 500 участника от всички държави-членки, сред които представители на Европейската комисия и Европейския парламент, Европейската сметна палата и служители в националните администрации от целия Европейски съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.