В баташкото село Нова махала откриха нодуларен дерматит

В баташкото село Нова махала има констатиран случай на болно от заразен нодуларен дерматит животно, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев за "Фокус".

"Сега дойде резултатът за болното животно. По-голямата част от животните в този район са ваксинирани. Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на болестта. Ще се справим", коментира д-р Митев.

В Пазарджишки регион това е третото огнище на заразен нодуларен дерматит - първото беше във ферма край Пазарджик, второто - в животновъден обект в град Сърница.

Д-р Петко Митев уточни, че след констатирането на първото болно животно в района край областния град, останалите 104 крави вече са загробени.

"Това стана при спазването на всички изисквания за безопасност в терен определен от съответната комисия по Наредба №22, в която участват представители на различни институции. Така, че този случай е приключен", уточни д-р Митев.

Той допълни, че след регистрирането на случай на болно животно в град Сърница, останалите четири крави също са загробени в специално отреден терен при спазване на всички изисквания за безопасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони